Tussen de filmrollen, memoires Henk van der Linden (1925)

Tussen de filmrollen: Memoires van filmpionier Henk van der Linden (1925), met meer dan 80 films grondlegger van de Nederlandse jeugdfilm

inclusief twee DVD’s met vier van zijn speelfilms
speciaal door Eye Filmmuseum gerestaureerd
vanaf 20 april 2020 verkrijgbaar

Filmpionier Henk van der Linden (3 mei 1925) is de meest productieve filmer die Nederland ooit gekend heeft. Hij was scenarioschrijver, cameraman, regisseur en producent van Nederlandse jeugdfilms. Met zijn bedrijf Rex Film Productie maakte hij tussen 1943 en 1984 maar liefst 81 films, waaronder een veertigtal lange speelfilms, zoals de allereerste Nederlandse western De jongen uit het Wilde Westen (1964). Met De avonturen van Pietje Bell en de verfilming van de verhalen van Sjors en Sjimmie, Dik Trom en Billie Turf effende Van der Linden de weg voor de Nederlandse jeugdfilm.

De Nieuwe avonturen van Dik Trom was 28 jaar lang onafgebroken in de bioscoop te zien en staat hiermee in het Guinness Book of Records. In een tijdspanne van 40 jaar trokken zijn films miljoenen bezoekers.

Zijn leven en dus ook zijn memoires bevatten achtereenvolgens de periode van de zwijgende film, bioscoopexploitatie in de jaren ‘20 – ‘80, filmvertoning tijdens WO2 (hoe kom je aan films en hoe overleef je), filmvertoning tijdens de wederopbouw, filmdistributie en collectie van films, de reisbioscoop langs dorpen in Zuid Limburg, het zelf maken van jeugdfilms met kinderen uit zijn omgeving, vervolgens professioneler films maken op 35mm bestemd voor een breder publiek, alle facetten van het film maken, van het scenario, de filmopnames, de montage en de uitbreng.

Het zeer rijk geïllustreerde boek, dat vlak voor zijn 95ste verjaardag eind april bij uitgeverij IJzer i.s.m. Stichting Filmuitgaven verschijnt, bevat twee DVD’s met vier speciaal door Eye Filmmuseum gerestaureerde films: Vier rakkers en een oude jeep, Avonturen van een zigeunerjongen, De avonturen van Pietje Bell en Sjors en Sjimmie en de gorilla.

Frank Roumen, Sectormanager collectie van Eye Filmmuseum: “Henk van der Linden neemt je in zijn autobiografie mee door een leven dat gedomineerd werd door film en film maken. Een verhaal waarin de bezieling voor het medium film en het maken van films centraal staat. Het vertelt de geschiedenis van een éénmansbedrijf (zoals er voor de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren vijftig een redelijk groot aantal in Nederland waren).”

Dave Schram en Maria Peters (Shooting Star Filmcompany, makers van o.a. Spijt!, Kruimeltje, de latere Pietje Bell films, Sonny Boy en De dirigent): “Henk van der Linden is voor ons een enorme stimulator bij het maken van bijna al onze jeugd- en kinderfilms. Henk van der Linden heeft meestal met minimale middelen het ‘optimaalste’ uit zijn films gehaald, en daarbij heeft hij ook altijd een groot publiek weten te bereiken. Voor Henk van der Linden zou er een standbeeld moeten komen. Vooral zijn veelzijdigheid was opmerkelijk.”

Peter Bosma, onafhankelijk onderzoeker, docent, filmprogrammeur en auteur van o.a. Op de groei gemaakt en bekeken – Een verkenning van de jeugdfilmsector in Nederland (2019) en van Zien & gezien worden: Een onderzoek naar de distributie en vertoning van Nederlandse jeugdfilms in de bioscoop (2011-2018): “Henk van der Linden is een unieke Nederlandse filmmaker, die pionierswerk heeft geleverd op het vlak van jeugdfilms en daarmee ook ongekend succesvol was. Terecht krijgt hij een eigen hoofdstuk in het standaardwerk van Esther Schmidt en Sabine Veenendaal: Van Abeltje
tot Zoop
(2011). De autobiografie geeft een onmisbare aanvulling op deze beknopte kenschets.”

Tussen de filmrollen, de autobiografie van Henk van der Linden, is een uitgave van uitgeverij IJzer, i.s.m. Stichting Filmuitgaven.
Inleiding: Frank Heinen.
Redactie: Rommy Albers, Maike Lasseur, Frank Roumen (allen Eye Filmmuseum) en Lex Veerkamp.
Fotoredactie: Lex Veerkamp en Hans Heesen.
Coverfoto: Setfoto tijdens de opnames van Sjors en Sjimmie op Pirateneiland (1962).
Mede mogelijk gemaakt door subsidiebijdragen van: Eye Filmmuseum, Louis Hartlooper Complex, Nederlands Filmfonds, CFAP Sekam Video, Elisabeth Strouven Fonds en Prins Bernard Cultuurfonds Limburg.

ISBN 978-90-8684-196-7, 16 x 24 cm, 368 pagina’s (304 pagina’s tekst + 64 pagina’s
foto’s), € 29,50