René Mioch: ‘Ramp voor de Nederlandse filmindustrie’

NBF-lid en filmkenner René Mioch was gisteravond te gast bij Jinek om te praten over de Nederlandse filmindustrie ten tijde van corona. Hoewel het mogelijk is voor filmliefhebbers om bijvoorbeeld via Picl thuis van de recent uitgekomen films te blijven genieten, ligt de hele filmindustrie plat. Een ramp voor een grote hoeveelheid mensen die werkzaam zijn in de film.

Mioch: “Je ziet uiteindelijk de sterren en de film, maar daarachter zitten belichters, make-up, productie. Dat zijn in Nederland allemaal freelancers, die gaan van klus naar klus, en als die klus niet doorgaat dan hebben ze gewoon geen geld. In de filmindustrie hebben al die mensen een eigen bedrijf, ze vragen daar steun voor aan en vallen er nu buiten. Je mag je bedrijf namelijk niet op je huisadres hebben staan. Maar deze mensen hebben geen kantoren. Je doet de make-up, belichting of het schrijven van een scenario thuis of op de set. Dus dan staat je BV op je thuisadres en kom je niet in aanmerking voor steun. Daar moet de politiek over nadenken.”

Verder vertelde hij over een Amsterdams initiatief voor een drive-in bioscoop dat in ontwikkeling is. Daarover horen we hopelijk later meer.

Bekijk de het fragment hier terug : Jinek 13 april 2020 met René Mioch