Vakbonden: Uitzendkrachten en flexwerkers massaal ontslagen, ondanks NOW-maatregel

Vanaf 6 april zijn de UWV-steunloketten voor de NOW-regeling (voorheen werktijdverkorting) open. Bedrijven kunnen steun aanvragen om de klap van de coronacrisis voor werknemers op te vangen, zodat zij zekerheid van inkomen houden. Het is nu aan werkgevers om die steun ook echt voor al hun werknemers aan te vragen. Maar de vakbonden zien dat tienduizenden mensen op dit moment hun baan al zijn kwijtgeraakt en de banen van nog eens 800.000 mensen op het spel staan.

Vanmorgen bleek uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van vakbond CNV dat bijna de helft van de uitzendkrachten, 49 procent, geen of vrijwel geen werk meer heeft door de coronacrisis. Volgens het CNV vallen in de horeca de hardste klappen.

Het zijn ‘zeer schokkende cijfers’, aldus Piet Fortuin, de voorzitter van CNV. “De corona-crisis legt de zwakheden van onze arbeidsmarkt ernstig bloot”, zegt hij. “De overheid steunt werkgevers met miljarden om uitzendkrachten in dienst te houden. Maar ondanks al die steun hebben werkgevers hun uitzendkrachten inmiddels massaal de laan uitgestuurd. Schandalig.”

De FNV, de grootste vakbond van het land, waarschuwde eergisteren dat 800.000 flexwerkers, dus niet alleen uitzendkrachten maar ook bijvoorbeeld mensen met een tijdelijk contract, hun baan zouden kunnen verliezen.

“Zeker de helft zijn mensen die in de horeca werken”, zegt Edwin Vlek, sectorbestuurder van FNV Horeca. “Nulurencontracten worden in veel gevallen niet doorbetaald en werknemers met een tijdelijk contract krijgen te horen dat hun contract niet wordt verlengd. Terwijl de NOW, de overheidsbijdrage aan werkgevers die mensen doorbetalen, wel degelijk ook voor flexwerkers is bedoeld.”

Lees verder: