Flinke verruiming van de economische maatregelen

Thierry Aartsen laat op zijn linkedin-account weten dat er op 7 april een aantal verruimingen van de bestaande corona-steunmaatregelen voor zzp’ers en ondernemers gaan komen. De verruiming heeft gevolgen voor onder andere de TOGS (Tegemoetkoming in de vaste lasten) en het aanvragen van krediet voor MKB.

Thierry Aartsen schrijft:

Afgelopen week kwamen er veel berichten van ondernemers die tussen wal en schip vielen ?: die net niet in aanmerking kwamen voor bepaalde regelingen omdat bijvoorbeeld hun SBI-code niet op de lijst stond. Er is hard gewerkt en daarom zijn dit de nieuwe maatregelen die in gaan vanaf woensdag 15 april:

  • De lijst met SBI-codes van bedrijven die in aanmerking komen voor de TOGS (noodloket voor een tegemoetkoming van €4000,-) wordt fors verruimd. Zie de lijst van SBI-codes hier: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/tegemoetkoming-2e-uitbreiding-voor-extra-sbi-codes
  • Bepaalde sectoren zoals taxibedrijven of rijscholen krijgen ook de €4000,- wanneer hun bedrijf op hun privé-adres staat ingeschreven. Hiervoor kan een aanvullende verklaring worden gevraagd.
  • Bedrijven die wel een vestiging buiten de deur hebben maar die staan ingeschreven op het privé-adres komen via een aanvullende verklaring nu in aanmerking voor de regeling. Ook wanneer je 2e of 3e SBI-code op de lijst voorkomt, kun je in aanmerking komen. Neem hiervoor contact op met RVO.
  • Start-ups of familiebedrijven die geen kredietrelatie hebben met een bank krijgen extra krediet. ? Zij kunnen terecht voor niet-bancaire ondersteuning bij de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s)
  • De premie van een krediet via de BMKB gaat van 3,9% naar 2%. ?
  • De GO-regeling voor grotere MKB-bedrijven wordt ook fors uitgebreid.

Ik heb heel veel ondernemers gesproken afgelopen week. Al deze signalen zijn doorgestuurd naar het ministerie. Ik ben erg blij met deze forse verruiming en het harde werk van de ambtenaren om dit allemaal mogelijk te maken. Helaas is het zo dat er altijd gevallen zullen zijn die nét niet in aanmerking komen voor een specifieke regering zoals de TOGS. Ik wil die ondernemers vooral verwijzen naar alle andere maatregelen die de overheid neemt.

Bron: Thierry Aartsen via LinkedIn