€ 6,8 miljoen Netherlands Film Production Incentive voor 13 filmprojecten en 2 High-end TV-series

In de eerste ronde van de Netherlands Film Production Incentive van 2020 zijn bijdragen verleend aan in totaal 15 producties voor een totaalbedrag van € 6,8 miljoen. Het gaat om 11 speelfilms, 2 documentaires en 2 dramaseries, waarvan 4 internationale coproducties en 9 producties die in aanmerking komen voor het percentage 35% production incentive. Dit genereert ruim € 24 miljoen aan productie-uitgaven in Nederland binnen het gehele spectrum van de nationale filmprofessionals en filmbedrijven.

Een toelage ging onder meer naar de speelfilm Sleep van Jan-Willem van Ewijk, waarin een vader op reis gaat door Amerika na de gewelddadige dood van zijn dochter. In zijn gedachten reist ze met hem mee, langzaam verliest hij alle grip op de realiteit. Ook Captain Nova ontvangt een financiële bijdrage. Deze speelfilm van regisseur Maurice Trouwborst speelt zich af in 2050. Gevechtspiloot Nova krijgt de opdracht terug te reizen naar het jaar 2025 en een desastreuze milieuramp te voorkomen.

Gehonoreerde filmprojecten eerste ronde 2020:

Black Lotus (Todor Chapkanov)
Captain Nova (Maurice Trouwborst)
Casanova’s (Jamel Aattache) 
Frühlingsschatten (Constantin Hatz)
A House in Jerusalem (Muayad Alayan)
Just Say Yes (Appie Boudellah, Aram van de Rest)
Look What You Made Me Do (Coco Schrijber)
Luizenmoeder de Film (Ilse Warringa) 
Meskina (Daria Bukvic)
Misfit 3 (Erwin van den Eshof)
Oh Father, I Don’t Want To Hate You (Dawood Hilmandi)
Sleep. (Jan-Willem van Ewijk)
Zwanger & Co (Hans Somers)

Gehonoreerde High-end TV-series eerste ronde 2020: 

Ninja Nanny – seizoen 2 (Sia Hermanides, Alieke van Saarloos) 
De Stamhouder (Diederik van Rooijen)
Voor een volledig overzicht van de titels inclusief loglines, credits en bestedingen, zie hieronder. 

Komende indienronde 2020

De indiendeadline voor de eerstvolgende aanvraagronde voor Netherlands Film Production Incentive voor zowel filmproducties als high-end TV-series is 6 mei 2020. De Stimuleringsmaatregel biedt een financiële bijdrage in de vorm van een cash rebate over de kwalificerende productiekosten die aantoonbaar in Nederland worden besteed.Overzicht van alle gehonoreerde projecten in de eerste ronde van de Netherlands Film Production Incentive in 2020

Black Lotus (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 1.500.000
Logline: Wanneer zijn petekind Angie wordt ontvoerd door de Albanese maffia, gaat voormalig special Ops‐commando Matteo Donner op een eenmansoorlog door Amsterdam om haar te redden.
Scenario: Tad Daggerhart (VS)
Regie: Todor Chapkanov (BG)
Nederlandse coproducent: Tom de Mol Productions
Hoofdproducent: Capstone Group LLC (VS)
Bestedingen in Nederland o.a.: cast, production designer, sound recordist on set, sound designer, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor 

Captain Nova (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 479.553
Logline: In 2050 is de aarde er zo slecht aan toe dat gevechtspiloot Nova (37) de opdracht krijgt terug te reizen naar het jaar 2025 en een desastreuze milieuramp te voorkomen.
Scenario: Lotte Tabbers
Regie: Maurice Trouwborst
Nederlandse producent: Keplerfilm
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast

Casanova’s (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 225.212
Logline: Casanova’s is een romantische komedie over een onzekere journalist, die voor zijn werk undercover moet gaan om een mysterieuze datingcoach te ontmaskeren.
Scenario: Jamel Aattache
Regie: Jamel Aattache
Nederlandse producent: 2CFILM
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast

Frühlingsschatten (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 125.044
Logline: In een klein, gestagneerd, bijna geheel uitgestorven, dorp bewoond door een bevolking, gehuld in werkeloosheid, duisternis en depressie, worstelt de 13-jarige Daniel om een betekenis te vinden in de harde, onverzoenlijke natuur die hem omringt en zoekt naar buitenstaanders om hem heen die zijn lot delen.
Scenario: Constantin Hatz (AT)
Regie: Constantin Hatz (AT)
Nederlandse coproducent: Isabella Films
Hoofdproducent: Kinoscope Film (DE)
Coproducenten: Witcraft Filmproduktion (AT), Domar Film (DE)
Bestedingen in Nederland o.a.: production designer, sound designer, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor

A House in Jerusalem (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 46.763
Logline: Na de dood van haar moeder, verhuist een jong Joods-Amerikaans meisje met haar vader van New York naar Jeruzalem. Haar vader hoopt dat een nieuw begin haar kan helpen het pijnlijke verleden te verwerken. Maar als ze hun intrek in een oud huis nemen, ontmoet ze de geest van een Palestijns meisje van haar eigen leeftijd dat in 1948 gescheiden werd van haar familie.
Scenario: Rami Alayan, Muayad Alayan (PS)
Regie: Muayad Alayan (PS)
Nederlandse coproducent: KeyFilm
Hoofdproducent: PalCine Productions (IL)
Coproducenten: Heretic Films (GR), Red Balloon Film (DE)
Bestedingen in Nederland o.a.: production designer, visual effects supervisor, colorist, componist, post production supervisor            

Just Say Yes (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 222.400
Logline: Just Say Yes is een romantische komedie waar Lotte haar man Alex terug wil en bereid is om voor haar huwelijk te vechten, ondanks dat Alex op het laatste moment hun bruiloft heeft afgeblazen omdat hij koudwatervrees heeft gekregen. Lotte wordt hierbij geholpen door haar nieuwe collega en macho Chris die haar uit haar comfortzone haalt en ervoor zorgt dat zij helemaal opbloeit. Lotte krijgt gevoelens voor Chris en moet een keuze maken. 
Scenario: Appie Boudellah, Mustapha Boudellah, Maarten van den Broek, Marie Kiebert
Regie: Appie Boudellah, Aram van de Rest
Nederlandse producent: AM Pictures
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor

Look What You Made Me Do (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 114.917
Logline: Luka vecht voor haar leven in een gewelddadig huwelijk. Haar worsteling wordt becommentarieerd door vier moordenaressen die uit liefde, angst of woede hun man hebben gedood. Een film als een vuistslag over de vrouw als dader, in tegenstelling tot de vrouw als eeuwig slachtoffer. 
Scenario: Coco Schrijber
Regie: Coco Schrijber
Nederlandse producent: Witfilm
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, sound recordist, sound designer, componist, production manager, post production supervisor

Luizenmoeder de Film (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 656.269
Logline: Kinderen, juffen en ouders van een ietwat conservatieve basisschool moeten dealen met een nieuwe jonge interim-manager, die de school zodanig wil digitaliseren dat docenten en klassikaal onderwijs overbodig lijken. 
Scenario: Ilse Warringa
Regie: Ilse Warringa
Nederlandse producent: Johan Nijenhuis & Co
Coproducent: BING Film & TV (NL)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, visual effects supervisor, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor

Meskina (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 258.720
Logline: Leyla wordt door haar familie gezien als ‘meskina’, oftewel: een zielenpiet. Haar huwelijk met de populaire muziekproducer Abdelkarim is stukgelopen. Leyla heeft geen man, geen baan en woont noodgedwongen bij haar moeder. Uiteindelijk gaan haar moeder en zus ieder op eigen wijze op zoek naar een man voor Leyla.
Scenario: Ernst Gonlag, Fadua El Akchaoui
Regie: Daria Bukvić
Nederlandse producent: NewBe TV
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, line producer

Misfit 3 (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 210.560
Logline: Voor het eerst zijn de Misfits en VIP’s bevriend en hebben Julia en Sterre samen met Nick een platencontract afgesloten. Ze staan op het punt om hun eerste single te releasen. Maar alles verandert als op de eerste schooldag wordt aangekondigd dat het Hoogland College gaat fuseren met het Olympus.
Scenario: Karen van den Ende, Brian de Vore
Regie: Erwin van den Eshof
Nederlandse producent: NewBe TV
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, line producer

Oh Father, I Don’t Want To Hate You (documentaire) ontvangt een financiële bijdrage van € 52.871
Logline: Als 13-jarige liep hij van huis weg om uiteindelijk zijn vrijheid in het ‘Westen’ te vinden. 18 jaar later keert een Afghaans-Nederlandse filmmaker terug om zichzelf en zijn autoritaire vader uit te dagen en hem te ondervragen over het begrip vrijheid.
Scenario: Dawood Hilmandi
Regie: Dawood Hilmandi
Nederlandse producent: BALDR film
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, sound designer, componist, production manager, post production supervisor

Sleep (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 301.061
Logline: Als Jacobs (48) Amerikaanse dochter Artis (15) op gewelddadige wijze omkomt bij een schietpartij, weigert hij haar verlies te accepteren. Hij gaat op reis door Amerika en stelt zich voor dat ze met hem meereist. Langzaam verliest hij alle grip op de realiteit.
Scenario: Jan-Willem van Ewijk
Regie: Jan-Willem van Ewijk
Nederlandse producent: The Film Kitchen
Coproducent: Savage Film (BE)
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, production designer, sound designer, visual effects supervisor, colorist, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor

Zwanger & Co (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 606.630
Logline: Zwanger & Co volgt de zwangere en alleenstaande verloskundige Merel en de rest van haar familie, die allemaal kampen met de beproevingen van het ouderschap. Niet iedereen heeft geluk in de liefde, toch houden ze onvoorwaardelijk van hun kinderen. Maar wat moet je doen om een goede ouder te zijn?
Scenario: Jacqueline Epskamp
Regie: Hans Somers
Nederlandse producent: Johan Nijenhuis & Co
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor

High-end TV-series
Ninja Nanny – seizoen 2 (dramaserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 508.080
Logline: Samen met Christa brengt Hunter de Ninja’s tot een Superheldenstatus en komt ze tegenover Farah te staan, terwijl Van der Kraai als dictator een motorbende bestrijdt die Gooidorp teistert. Iedereen is op zijn of haar manier met vaderschap bezig en Hunter zal in de zoektocht naar haar biologische vader een verbijsterende ontdekking doen…
Scenario: Alieke van Saarloos, Sia Hermanides
Regie: Sia Hermanides, Alieke van Saarloos
Nederlandse producent: The Storytellers Film & TV
Afleveringen: 10 x 25 minuten
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, componist, kostuumontwerp, line producer

De Stamhouder (dramaserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 1.500.000
Logline: 1969. Summer of love. Wanneer Alexander Münninghoff verliefd wordt op de vrijgevochten Ellen, confronteert zij hem met het verdrongen oorlogsverleden van zijn familie. Tijdens een aangrijpende, soms wanhopige zoektocht naar begrip en verzoening met zijn duistere SS-vader, autoritaire grootvader en verloren gewaande moeder wordt Alexander een volwaardige echtgenoot, zoon en vader. 
Scenario: Rik D’hiet (BE)
Regie: Diederik van Rooijen (VS)
Nederlandse producent: Column Projects
Afleveringen: 8 x 50 minuten
Bestedingen in Nederland o.a.: director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor, postproductie beeld en geluid

Bron: Nederlands Filmfonds