Unfair practice in crisistijd: Meldpunt heropend
De uitbraak van het Coronavirus heeft grote gevolgen voor werkenden in de culturele sector. De fair practice code is begin dit jaar ingevoerd, maar fair practice blijkt een fluïde begrip bij een dergelijke ramp. In de sector waar mensen al jaren structureel onderbetaald en ondergewaardeerd worden moeten we juist nu extra goed op elkaar letten.
Kunstenbond houdt een vinger aan de pols bij de achterban en heropent meldpunt unfair practice.
Laat werkenden niet de rekening betalen
Podia, gezelschappen en festivals moeten noodgedwongen hun deuren sluiten waardoor de makers en de ondersteuners zonder werk komen te zitten. Opdrachtgevers trekken klussen terug omdat ze onzekere tijden tegemoet gaan. Mensen met flexibele of tijdelijke contracten raken per direct hun baan kwijt. Zzp’ers zitten plotseling zonder inkomsten. Kunstenbond wil dat de rekening van deze ramp niet bij de werkenden in de sector komt te liggen.
Prioriteit is solidariteit
Een bijstanduitkering is een fijn gebaar van de overheid maar is geen geldige reden voor opdrachtgevers om verantwoordelijkheden te ontlopen. Ondernemers en instellingen worden deels gecompenseerd voor hun verliezen. Bijvoorbeeld doordat subsidiecriteria komen te vervallen. En er circuleert een oproep aan publiek om de aanschafprijs van gekochte kaartjes voor geannuleerde voorstellingen niet terug te vragen. Dit creëert ruimte voor instellingen, werkgevers, opdrachtgevers om solidair te zijn met diegenen die voor hun werken. De prioriteit is het welzijn en een eerlijke behandeling van deze mensen.
Meldpunt geopend voor unfair practice
Er is veel onderlinge coulance in de sector en vaak lijdt dat tot creatieve oplossingen om de crisis te lijf te gaan. Helaas signaleren we ook dat op verschillende plekken het tegenovergelde gebeurt en dat zzp’ers, tijdelijke werknemers en flexkrachten zonder faire behandeling aan de kant worden geschoven. Om een vinger aan de pols te houden verzamelt de Kunstenbond samen met de Creatieve Coalitie dergelijke verhalen in het meldpunt unfair practice.
Fair practice gaat om meer dan geld
We horen veel twijfel over wat fair en unfair is in deze bizarre tijd. Fair practice gaat om veel meer dan geld. Het gaat ook om duurzaamheid, transparantie, solidariteit en vertrouwen. Lees hier nog eens waar de fair practice code voor staat. Juist nu is deze gedragscode belangrijk, in tijden van crisis moeten we extra goed op elkaar letten.
Ga naar het meldpunt unfair practice
Bron: Kunstenbond.nl