Barsten in de theatrical windows, distributeur Gusto brengt als eerste een film online uit

David Hofland en Dana Linssen schrijven voor De Filmkrant over filmdistributie in uitzonderlijke tijden.

Gusto brengt als eerste Nederlandse distributeur een oorspronkelijke bioscooppremière direct online uit tijdens de coronacrisis. Jumbo is nu te zien op Picl en de nieuwe streamingdienst Vitamine Cineville. Gusto-oprichter Hein van Joolen: “We zitten nu tijdelijk in een andere wereld.”

Terwijl filmliefhebbers overvallen werden door de berichten over de bioscoopsluitingen ten gevolgde van de coronacrisis, bedachten distributeurs en filmtheaters achter de schermen al alternatieve vertoningsscenario’s. Zomaar online gaan met de filmpremières is nog niet zo eenvoudig. En de tijdelijke sluiting komt in een tijd dat streaminggiganten als Amazon Prime Video, Disney+ en Netflix de markt al aan het omwoelen waren. Met een platform als Picl is Nederland voorloper op het verkleinen van theatrical windows via zogenoemde day and date releases: tegelijk in bioscoop en op vod.

Met distributeur Hein van Joolen van Gusto spraken ze via videochat over deze unieke situatie, de mogelijke precedentwerking van het doorbreken van de windows en of elke film eigenlijk wel zo geschikt is voor het kleine scherm.

Lees het artikel bij De Filmkrant: Barsten in de theatrical windows