ZZP’ers: Meld je gederfde inkomsten bij Kunstenbond of FNV

De NBF roept zzp’ers in de film en televisie om hun gederfde inkomsten te melden bij het meldpunt van de Kunstenbond of bij de FNV.

De Kunstenbond

Het Corona-virus heeft enorme gevolgen voor de cultuursector. In het bijzonder worden zelfstandige kunstenaars en zzp’ers getroffen. De Kunstenbond wil dat de overheid voor de cultuursector met speciale maatregelen komt, nu tienduizenden zelfstandige kunstenaars hun inkomen verliezen door annuleringen van theaters, podia en andere zalen. ZZP’ers in de culturele en creatieve sector kunnen hun problemen en gederfde inkomsten vanaf vanavond melden bij de Kunstenbond, via een speciaal geopende website.

Je kunt zelf bepalen welke informatie je geeft, over het evenement, de geplande datum en gederfde inkomsten. De Kunstenbond deelt jouw gegevens niet met derden, maar gebruikt deze voor een overzicht om de impact van de maatregelen in kaart te brengen.

Vandaag is er een spoedoverleg met afgevaardigden uit het veld (o.a. Kunsten ’92, Kunstenbond, Creatieve Coalitie, musea, podia) om het voorstel van een taskforce te bespreken. Van groot belang is dat daar een evenwichtige groep inkomt die de sector van culturele en creatieve industrie dekt. Ook staat er voor vanmiddag spoedoverleg met minister Van Engelshoven gepland. Doel: oprichten taskforce, in kaart brengen van de schade, vormgeven van een noodfonds, etc.

De uitkomsten van het meldpunt zijn daarbij van groot belang. Laat dus van je horen en meld je schade en misgelopen inkomsten via bovenstaande meldpunt.

Het wordt een helse klus: noodfonds vullen, verdeling van gelden, voor wie, en hoeveel… 100% dekking zullen we waarschijnlijk niet gaan halen., etc.. Maar we zullen ergens moeten starten.

Ondertussen zijn de Kunstenbond en Creatieve Coalitie breder gestart met de lobby. Sena Performers zal zo spoedig mogelijk enkele maatregelen in subsidiebeleid bekend maken. Contacten worden of zijn inmiddels gelegd met Pictoright, Noma, Buma, Lira, Vevam, etc. Ook de FNV en Stichting van de Arbeid vragen de nodige aandacht voor de problemen van zzp’ers.

FNV

Ook de FNV wil zo goed mogelijk in kaart brengen op welke manier zelfstandigen (zzp’ers) te maken hebben (of denken te krijgen) met de gevolgen van de (corona)crisis. Via dit meldpunt verzamelen we alle ervaringen in alles sectoren, zodat we op basis daarvan in gesprek kunnen met regering en betreffende bewindslieden.

Je kunt je daar als lid van de FNV melden, maar het meldpunt staat ook open voor mensen die niet aangesloten zijn bij de FNV.

Je vind het meldpunt hier: Meldpunt ZZP’ers FNV