Covid-19 maatregelen in film- & tv-branche

Donderdag 12 maart 2020 heeft de Nederlandse overheid in overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder meer het advies gegeven om alle evenementen waar meer dan honderd personen verwacht worden te annuleren. Dit met betrekking tot het indammen van de verspreiding van het coronavirus COVID-19.

Verder geldt het advies: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Werk thuis. Deze maatregelen gelden de hele maand maart.

Vanwege het advies bijeenkomsten met meer dan 100 mensen te annuleren sluiten veel evenementen en instellingen de deuren. Hieronder vind je een aantal voor de sector relevante afgelaste of uitgestelde evenementen en instellingen.

Deze beslissingen zijn snel genomen en hebben een grote impact op de organisaties, het kan dus even duren voor meer duidelijk wordt over restitutie van tickets of voordat er vervangende data bekend worden.  

Het verzoek van veel organisaties is dan ook om rustig te wachten op meer informatie en niet telefonisch of per e-mail om meer informatie te vragen.


De uitreiking van de DirectorNL Awards gaat niet door.

Movies that Matter is geannuleerd en ook de Roze Filmdagen zijn voorlopig uitgesteld. Go Short (1-5 april) heeft ook besloten het festival uit voorzorg te annuleren.

De Nederlandse Filmnacht (20 maart) gaat niet door.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Eye Filmmuseum sluiten en annuleren vertoningen en bijeenkomsten. Dat betekent dat ook CineDans geannuleerd is.

De grote bioscoopketens, zoals Pathé en Euroscoop bioscopen blijven open, maar de capaciteit wordt gemaximaliseerd naar 100 bezoekers in een zaal of foyer.

Ook de filmtheaters nemen maatregelen om open te kunnen blijven. Sommige blijven open, anderen sluiten. Zo is Het Ketelhuis gesloten. Check bij de individuele theaters voordat je naar de film gaat. Of kijk online via https://picl.nl/ of https://www.cinemember.nl/nl/

Het NL Media Event van de Nederlandse Regionale Omroepen kondigde al eerder aan dat het evenement en de award-uitreiking verplaats worden.

Studioprogramma’s worden voorlopig zonder of met minder publiek opgenomen.

Hogescholen en universiteiten scharen zich achter het advies van het kabinet: de rest van deze maand wordt er geen fysiek onderwijs gegeven.

De Filmacademie sluit op vrijdag 13 maart en komt die dag met meer nieuws.

Een overzicht van Europese filmfestivals en beurzen die geannuleerd zijn vind je hier: https://www.cineuropa.org/en/newsdetail/386891/

De Raad voor Cultuur uit zorgen over de maatregelen die het hele culturele leven in het land stilleggen. Dat is een harde klap voor culturele instellingen en makers. Het afgelasten van voorstellingen en sluiting van musea betekent voor instellingen en zelfstandige makers een onmiddellijk financieel probleem. De raad wijst op de economische noodmaatregelen die het kabinet heeft genomen voor MKB en zelfstandigen. De raad steunt deze maatregelen en vindt het niet meer dan logisch dat er ook passende compenserende maatregelen voor de cultuursector komen.

Het Filmfonds gaat, om persoonlijk contact te beperken, waar mogelijk afspraken en besprekingen verplaatsen of organiseren per skypeverbinding. Het Fonds blijft gewoon open en alle afdelingen zijn per telefoon of email bereikbaar. Aanvragers en lopende producties worden verzocht het Fonds via de betreffende afdelingen of het secretariaat goed op de hoogte houden over knelpunten, zodat ze hierover kunnen meedenken en er snel op kunnen reageren.

Wie wel voordeel hebben bij deze uitbraak zijn de steaming en VOD diensten, zoals Ziggo en Netflix.