23 jaar cel voor Hollywood-producent Harvey Weinstein

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein krijgt 23 jaar cel voor seksueel geweld tegen twee vrouwen. Twee weken geleden achtte de jury in New York hem schuldig aan aanranding en verkrachting. De advocaten van de gevallen Hollywood-producent hebben al laten doorschemeren dat ze in beroep willen gaan tegen de uitspraak.

De veroordeling wordt gezien als een grote overwinning voor de internationale #MeToo-beweging, die op gang kwam na de onthullingen over de ooit zeer invloedrijke filmproducent. Na de eerste beschuldiging van wangedrag tegen Weinstein in 2017, deden tal van vrouwen een boekje open over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag door hem, maar ook door andere machtige mannen.

Hoe is het in Nederland met #MeToo?

Via deze hashtag kwam de ene na de andere onthulling over seksuele intimidatie of misbruik naar buiten. Aanleiding voor de wereldwijde #MeToo-beweging waren beschuldigingen aan het adres van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein.

Ook in Nederland deed #MeToo stof opwaaien. Bekende voorbeelden zijn de aangifte van journalist Jelle Brandt Corstius tegen tv-producent Gijs van Dam en de zaak tegen regisseur en oud-castingdirecteur Job Gosschalk, die onder meer de film Alles is liefde produceerde. Ook dirigent Pieter Jan Leusink werd beschuldigd van verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag, vier vrouwen deden hun verhaal in Brandpunt+.

Wat is het effect geweest van de MeToo-beweging op Nederland?
Naar aanleiding van de MeToo-kwesties in de cultuursector werd in juni 2018 het meldpunt Mores opgericht, waar mensen uit de film-, theater- en televisiewereld terecht kunnen met klachten over ongewenste omgangsvormen. Sinds de start van het meldpunt zijn bij Mores 40 meldingen binnengekomen, waarvan 18 over dezelfde zaak.

Volgens Janke Dekker, bestuursvoorzitter van Mores, is de drempel om aan de bel te trekken lager geworden. “In deze sector heeft niemand een vaste baan en was de angst om iets te melden groot. Door het meldpunt durven mensen die stap nu eerder te zetten, ook omdat dat anoniem kan.”

Beter bespreekbaar
Sinds de opkomst van de MeToo-beweging zijn bepaalde onderwerpen in de culturele sector beter bespreekbaar geworden, vindt Dekker. “Eerst dacht men dat bepaald gedrag heel normaal was. Onder het mom van humor werd veel gedaan en gezegd wat kwetsend kan zijn. Nu vragen mensen zich sneller af: kan dit wel? Dat is de winst van MeToo.”

Lees verder bij NOS.nl