CinemAsia Film Festival maakt winnaars bekend

Na een uiterst succesvolle vijf dagen zit de 13e editie van CinemAsia Film Festival er weer op. Het festival kende haar hoogste stoelbezetting ooit en ook het programma gooide hoge ogen bij het publiek. Traditiegetrouw zijn gisteravond tijdens de Closing Ceremony van de 13e editie van CinemAsia Film Festival de Competition Jury Award en de nieuwe Tao Kae Noi Young Critics Award uitgereikt. De winnaars ontvingen een door Megan Carapezza (kunstenaar en designer) speciaal ontworpen award. Ook de Taiwanese film Heavy Craving, die met het oog op internationale vrouwendag een sterk vrouwelijk narratief omtrent body shaming representeert en als Closing Film werd vertoond, werd door het aanwezige publiek bijzonder goed onthaald. 

Competition Jury Award

De Competition Jury, bestaande uit Aileen Li (Producent Detention), Inge de Leeuw (Programmeur IFFR), Julian Ross (Programmeur IFFR / Locarno), Floortje Smit (Filmjournalist De Volkskrant) en Pete Wu (Schrijver en journalist), kozen unaniem voor het Chinese Balloon, geregisseerd door Pema Tseden

De jury oordeelde als volgt:

“It didn’t take the jury a lot of time to reach our unanimous verdict. We chose to reward the movie that approaches a serious topic with flashes of dry humor, starting from the very first scene. With his playful, poetic movie the director refuses to be moralistic, and even though it is set in the recent past, the themes about prejudice and believes still resonate today. Beautifully shot, his almost dreamlike style emphasizes his more spiritual message about destiny and the things that determine ones life, which makes this movie go beyond a reflection of a society. 

And the award goes to Balloon.”

Meer informatie over de film kun je hier lezen.

Tao Kae Noi Young Critics Award

Dit jaar introduceerde CinemAsia voor het eerst de Young Critics Award, bestaande uit vijf jonge mediaprofessionals bestaande uit Alexandra Hsu, Kiriko Mechanicus, Elliot Bloom, Zhaoyu Zhu en Sioejeng Tsao. Zij keken het speciale diaspora programma ‘Neither Burnt, nor Banished’ dat door Léo Soesanto speciaal voor het festival werd gecureerd. Complicity, geregisseerd door Kei Chikaura, kwam als winnaar uit de bus.

De jury oordeelde als volgt:

“This was a very hard decision for us to make. We chose this film as we felt as if it was the one story that best emodied the meaning of the diasporic experience. The film puts life of living in between two countries into a contemporary setting, and evokes feelings of nostalgia through one of our primary needs: food. We felt as if this film touches upon topics of identity, racism, love, friendship and family. This film truly deserves this award!

And the award goes to Complicity.”

Meer informatie over de film kun je hier lezen. 

ABC Audience Award

Ook dit jaar mocht het publiek haar stem weer uitbrengen en dat werd massaal gedaan. De ABC Audiance Award gaat dit jaar naar Lunana: A Yak in the Classroom uit Bhutan, geregisseerd door Pawo Choyning Dorji.

Meer informatie over de film kun je hier lezen.

CinemAsia Film Festival heeft diversiteit en de representatie van de Aziatische community hoog in het vaandel staan en is er bijzonder trots op dat het zijn doelen hieromtrent ruimschoots heeft weten te halen. Het festival levert een positieve bijdrage aan een divers en inclusief cultureel landschap waarin de Aziatisch cultuur voor een groot publiek zichtbaar wordt gemaakt. 

CinemAsia keert in 2021 terug met de 14e editie van het CinemAsia Film Festival.