Update Green Filmmaking

Hoe is het nu met…? Update duurzame applicaties in ontwikkeling

De afgelopen jaren berichtten Green Filmmaking vaak over nieuwe duurzame ontwikkelingen ter inspiratie of die direct van pas zouden kunnen komen op de set. Als maker wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wanneer iets toepasbaar is, maar in de praktijk gaan er vaak jaren overheen. Dus kijken we voor verschillende ‘Greenspirations’ uit de periode 2015/2016 hoe het er nu voor staat. Zijn ze al op de markt of is de droom in duigen?
Lees meer

De FILMOOGSTKAART staat online!

Voor duurzame energie oplossingen op de set. Een openbaar stroompunt in het centrum van Utrecht? Check! Een elektrische generator in Overijssel? We got it! filmoogstkaart.nl


Ken je nog oplossingen die niet op de kaart staan? Laat het ons weten!

Moving Arts Project breidt uit met KARELs KARAVAAN  

Moving Arts Project heeft familie uitbreiding. De KAREL (“KAR voor Elektriciteit op Locatie”) was al bekend en met succes gebruikt voor de afstudeerfilm Shalky (lees hier het gedetailleerde verslag van de ervaringen op de set). De KAREL vervoert decors, bouwmateriaal, gereedschap en andere productie-onderdelen én voorziet in energie op locatie. Inmiddels zijn er ook:

  • KARIMA: KAR voor Inductie, Meezingen en Aanhangsels
  • KARLOS: KAR Levert Overal schone Stroom
  • en KARLIJN: KAR voor verhaalLIJNen

Familielid huren voor je productie? Uiteraard zijn ze allemaal te vinden op de Filmoogstkaart.

KARLOS heeft nog een paar sponsoren nodig voor zijn zonnepanelen. €250 in ruil voor naamsbekendheid? Lees hier meer. 

Reizen voor je werk? Pak de trein!

European Film Market – EFM promoot zakelijk reizen met de trein en maakte een mooi overzicht van reistijden tussen Europese steden.

Melk goed voor …?

Dat de zuivelindustrie net als de vleesindustrie een forse milieu-impact heeft is niet nieuw meer. Een beetje minderen kan dus geen kwaad. Gelukkig zijn er inmiddels al veel alternatieven voor melk op de markt. Maar wat is nu het beste alternatief met de minste impact? 
Lees het hier.  

Update kraanwater drinken: openbare tappunten in kaart

Het gaat goed met het gebruik van waterflessen op de set! Sinds de kraanwater pilot in 2017 ism Join The Pipe zien we steeds vaker dat producties kiezen voor hervulbare waterflessen in plaats van wegwerpplastic. Dat past in de algehele trend in Nederland; een recent onderzoek van SodaStream wees uit dat 72% van de Nederlanders voornemens is minder wegwerpplastic te gebruiken in 2020. Dat is meer dan proberen te stoppen met roken! En het wordt gelukkig steeds makkelijker om overal water te tappen. Lees hier meer over de speciale Drinkwaterkaart. 

Ze komen eraan, de multi-inzetbare zonnepanelen

Honderd keer dunner dan de gewone silicium zonnecel, is de nieuwe zonnecel met o.a. perovskiet-kristallen. Door de flexibiliteit, het lichte gewicht en het feit dat je ze in allerlei kleuren kunt uitvoeren, is dit heel aantrekkelijk voor architecten om mee te experimenteren. Marjan van Aubel deed dit al eerder met haar ‘Current Window’, een zonnepaneel-in-lood raam. Kan dit straks in de catering bus? Op het dak van de reportagewagen of op kantoor?
Lees hier meer.

Carbon Karma compenseert vluchten speelfilm ‘Zee van Tijd’

Door middel van het CO2 compensatie programma Carbon Karma van Urban Street Forest zijn er voor de productie Zee van Tijd van Kaap Holland Film 580 bomen geplant om al de vlieg kilometers van de crew en cast te compenseren. 
Lees meer

OPROEP 

We zoeken producenten die hun kosten willen verlagen, hun efficiëntie willen verhogen en hun ervaring met duurzaam werken willen uitbreiden. Green Film Making draait ook in 2020 verschillende testcases.

Ben jij producent en start je binnenkort met een productie, en ben je bereid om samen met ons te kijken of je CO2-uitstoot én euro’s kunt besparen op transport, energie en afval? Stuur dan een e-mail naar Els Rientjes op els@greenfilmmaking.com. Zij zal je informeren over de mogelijkheden die duurzaamheid in jouw productie kan bieden.

Over Green Film Making

Green Film Making komt voort uit het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. Het Nederlands Filmfonds heeft Els Rientjes als Sustainability Manager de opdracht gegeven om het verduurzamen van de Nederlandse filmsector verder vorm te geven. 

Els Rientjes staat altijd open voor nieuwe ontmoetingen met mensen die goede ideeën hebben over duurzaam produceren, of die hierover in contact willen komen. Stuur een e-mail naar info@greenfilmmaking.com.