Selectie competitieprogramma Dutch Movies Matter bekend

Acht films zijn geselecteerd voor Dutch Movies Matter, het competitieprogramma van het Movies that Matter Festival voor Nederlandse geëngageerde films.

Juryvoorzitter Ido Abram, directeur SEE NL en adjunct directeur EYE, reikt de Dutch Movies Matter Award van € 5.000 uit tijdens de Dutch Movies Matter Night op woensdag 25 maart. Op deze avond wordt de documentaire Allen Tegen Allen van Luuk Bouwman vertoond. De film toont aan de hand van uniek archiefmateriaal het ontstaan van het vooroorlogs fascisme in Nederland. Na afloop van de vertoning vindt er een panelgesprek plaats onder leiding van presentator Jort Kelder.

De komende editie van het Movies that Matter Festival vindt plaats van 20 tot en met 28 maart 2019 in Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui, theater en filmhuis Dakota en Pathé Buitenhof. Op 5 maart start de kaartverkoop.

Dutch Movies Matter

Allen Tegen Allen
Luuk Bouwman | 103 min | documentaire

* Cinema Delicatessen brengt de film op 30 april ook uit in de Nederlandse filmtheaters
Allen tegen allen schetst een tot nu toe onbekend beeld van hoe het fascisme geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren twintig de kop opstak en aan populariteit won. Het resultaat is een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal.

I (openingsfilm)
Boris Gerrets | 93 min | documentaire

* Cinema Delicatessen brengt de film uit op 21 mei in de Nederlandse filmtheaters
Angolese soldaten vochten ooit mee in de koloniale oorlog van ‘wit’ Zuid-Afrika. Filmmaker Boris Gerrets stuit bij achtergebleven veteranen op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden aan te laten gaan, besluit hij ze te laten spelen in het verhaal van de Bijbelse figuur Judas.

Prison for Profit
Ilse van Velzen en Femke van Velzen | 83 min | documentaire

*Cinema Delicatessen brengt de film uit op 26 maart in Nederlandse filmtheaters
Heftig verslag van de grimmige realiteit in Zuid-Afrika’s Mangaung-gevangenis. Bestierd door het private beveiligingsbedrijf G4S, een multinational, zijn mishandeling, marteling en verwaarlozing aan de orde van de dag en vrezen onderbetaalde bewakers voor hun leven. Met verhalen van klokkenluiders, bewakers en ex-gevangenen, en schokkende gelekte videobeelden.

Sidik en de panter
Reber Dosky | 83 min | documentaire
* Mokum Filmdistributie brengt de film op 2 april ook uit in de Nederlandse filmtheaters
* Sidik en de panter is de film van de maand april in Movies that Matter On Tour

In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. De vondst van de panter zou kunnen betekenen dat het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard. Sidik hoopt dat oorlogen en conflicten daarmee tot het verleden behoren.

De slag om het vrouwenhart
Hella de Jonge | 58 min | documentaire
* VPRO zendt deze film op 6 april uit op NPO 2
Als Hella de Jonge hartproblemen krijgt, ontvangt ze medicijnen waarop ze slecht reageert: ze versuft, krijgt pijn en zelfs hallucinaties. Ze komt erachter dat het vrouwenhart anders is dan het mannenhart. De Jonge praat met onderzoekers, medici en patiënten, en confronteert de arts die suggereerde dat haar klachten psychosomatisch waren.

Stop Filming Us!
Joris Postema | 95 min | documentaire
* Full Color Entertainment brengt de film uit in de Nederlandse filmtheaters
Fascinerende studie naar verschillende percepties van de Democratische Republiek Congo. Kan een westerse filmmaker iets van waarheid vangen over dit complexe, beschadigde en prachtige land? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ alleen maar schade en frustratie? Eerlijk en inzichtelijk, met stemmen van alle kanten.

Verstoten vaders
Elena Lindemans | 51 min | documentaire
* BNNVARA zendt deze film op 23 maart uit op NPO 2
Wanneer vaders na een scheiding hun kind niet meer mogen zien, kan dat hun leven gaan beheersen. De drie hoofdpersonen in Verstoten vaders worden beschuldigd van seksueel misbruik en/of mishandeling en slingeren heen en weer tussen boosheid en wanhoop. ‘Hoe bewijs je dat iets dat nooit is gebeurd, nooit gebeurd is?’

When are You coming back, Kees?
Kees Schaap en Mark Schaap | 54 min | documentaire
* BNNVARA zendt deze film op 25 maart uit op NPO 2
In 1987 maakte student Kees Schaap zijn allereerste film over een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Ze stonden op het punt hun land kwijt te raken. Dertig jaar later gaat Schaap, samen met zijn zoon, vol twijfels terug naar zijn oude vrienden die net als hij al ver in de vijftig zijn. Heeft hij toentertijd te veel beloofd? Verwachtte de familie dat de film hen zou redden? When are You coming back, Kees? is een gelaagde tragikomische film over verloren dromen en over het scheppen van verwachtingen die je niet kunt nakomen. Maar ook over hoe zoons worden opgezadeld met de idealen van hun vaders. 

Bron: Herrie Film & TV