EYE Black Light: black identity in film

Black Light: gastcuratoren over Black identity in film

Van Within Our Gates (1920, US) en Almacita di Desolato (1986, Curaçao) tot Moonlight (2016, US) en Tom Adelaar (2018, NL): er is niet één zwarte cinema. Black Light viert de verscheidenheid en kracht van de zwarte film. Met theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken laten gastcuratoren je de ontwikkeling zien van zwarte personages op het witte doek, de rolmodellen en de stereotypen.

Black Light, van 6 maart tot en met 15 april 2020 zijn in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm.nl/blacklight.

Black Light viert de verscheidenheid en kracht van de zwarte film. Met muziek, theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken laten gastcuratoren je de ontwikkeling zien van zwarte personages op het witte doek, de rolmodellen en de stereotypen.

Eye toont een selectie van het gelijknamige programma dat curator Greg de Cuir Jr. presenteerde op het filmfestival van Locarno. Het retrospectief was zowel een politiek statement als een persoonlijke reis door de filmgeschiedenis, aldus De Cuir Jr. Hij vertoonde cultfilms, baanbrekende meesterwerken, iconische blaxploitation-films uit de jaren zeventig en films van de belangrijkste regisseurs uit de Black Cinema. In Amsterdam wordt het programma van De Cuir aangevuld met klassiekers uit de Afrikaanse cinema en films uit Nederland, Suriname en de Antillen.

Specialisten aan het werk
Voor Black Light heeft Eye gastcuratoren uitgenodigd die vanuit hun specialisme een avond presenteren rondom zwarte identiteit in film en popcultuur.

onze gastcuratoren

Voor Black Light heeft Eye gastcuratoren uitgenodigd die vanuit hun specialisme een avond presenteren rondom zwarte identiteit in film en popcultuur. De openingsavond op 6 maart is in handen van Marjorie Boston en Maarten van Hinte (RIGHTABOUTNOW INC.),

Greg de Cuir jr. (curator) praat over hedendaagse kunstfilms, Judith Leysner (kunstenaar, oprichter en directeur van NEVERNEVERLAND) cureert een special over queer cinema, Martine Dekker en Azu Nwagbogu (Cinedans) selecteren korte dansfilms rondom het zwarte lichaam, Roelof Jan Minneboo (scenarioschrijver) en Ivan Barbosa (filmmaker) laten zien hoe mensen van kleur zijn gerepresenteerd in de Nederlandse cinema sinds 1934.

Michael Middelkoop (filmmaker) presenteert een avond met muziekvideo’s in samenwerking met platenlabel Top Notch, en de slotavond is een special over jong Nederlands filmtalent, gecureerd door Eurydice en Reguillo Wijngaarde (Da Bounce). 

Daarnaast geeft Akwasi een spoken-word-performance bij cultklassieker Dolemite uit 1975, verzorgt Mariët Bakker (oprichter Africa in the Picture) een lezing bij Touki Bouki, Richard Köfi en Simone Zeefuik (Bijlmer Parktheater) duiken in het werk van Jordan Peele, Tessa Boerman leidt Killer of Sheep en Sweet Sweetback’s Baadasssss Song in, Nagaré Willemsen (Black Student Union) interviewt Roger Ross Williams en filmjournalist Guus Schulting gaat in gesprek met regisseur Felix de Rooy.

4-14 april Traveling While Black (Roger Ross Williams, 2019)
In Traveling While Black zit je aan tafel in een restaurant uit The Green Book, een overlevingsgids uit het midden van de 20e eeuw voor zwarte reizigers. De gids vertelde waar je als Afro-Amerikaan veilige, gastvrije benzinestations, hotels, restaurants en ziekenhuizen kon vinden. Deze VR van Oscarwinnaar Roger Ross Williams (Music by Prudence, Life, Animated) is te zien in het Eye-filmprogramma Black Light, waarin baanbrekende films uit de zwarte filmcultuur worden gevierd en voorzien van een uitgebreid randprogramma met muziek, performances en flitslezingen.

6 maart Openingsavond + Do the Right Thing
Marjorie Boston, Maarten van Hinte (RIGHTABOUTNOW INC.) maken live radio over Black identity in de film, naar aanleiding van de 4K-restauratie van Spike Lee’s Do the Right Thing. Met Astrid Beekman, Simone Zeefuik, DJ All Star Fresh en speciale gastcurator Greg de Cuir Jr.
Lees meer

8 maart Avant-Noir
Curator en mediawetenschapper Greg de Cuir Jr. presenteert korte films van zwarte kunstenaars, met onder andere aandacht voor Until, Until, Until (Edgar Arceneaux) en Handsworth Songs (John Akomfrah en anderen, 1987), experimenteel verslag van de rellen in de Birmingham in 1985.
Lees meer

9 maart Get Out + inleiding
Spraakmakende horrorfilm stelt de verhoudingen tussen zwart en wit aan de kaak – met humor. Richard Kofi en Simone Zeefuik (Bijlmer Parktheater) spreken vooraf over Peeles baanbrekende aanpak en zijn tweede film Us (2019).
Lees meer

15 maart Killer of Sheep + inleiding
Cinema vérité-meesterwerk uit 1977, schets van een familieleven in Watts, achterstandswijk in Los Angeles, gold lang als de ultieme indiefilm. Inleiding door Tessa Boerman, IFFR-programmeur.
Lees meer

18 maart Felix de Rooy Special + Almacita di desolato
Guus Schulting (filmjournalist) praat met de op Curaçao geboren regisseur en theatermaker Felix de Rooy over de Afro-Caribische cinema. De Rooy was drijvende kracht achter theatergroep Cosmic Illusion en kreeg bekendheid als regisseur van Almacita di desolato (1986).
Lees meer

21 maart New Lights
Videoclipregisseur Michael Middelkoop toont recente clips uit de stal van hiphoppionier Top Notch en praat met de makers over hun achtergrond en ambities. Aansluitend in Eyeshadow: Boyz n the Hood (1990), John Singletons debuutfilm. Live muziek van Sor.
Lees meer

22 maart Akwasi + Dolemite
Akwasi geeft een spoken word-performance bij de hilarische cultfilm Dolemite (1975) met blaxploitation-fenomeen Rudy Ray Moore.
Lees meer

28 maart Black Light Dance
Tijdens Black Light haakt Cinedans in op de geschiedenis van en perspectieven op dans uit het Afrikaanse continent en de Afro-Amerikaanse diaspora. Met films, documentaires en een gesprek door Nita Liem en Funmi Adewole. Martine Dekker en Azu Nwagbogu presenteren korte dansfilms rond het zwarte lichaam. 

30 maart Sweet Sweetback’s Baadasssss Song + inleiding
Melvin Van Peebles speelt een veroordeelde sex hustler die weet te ontsnappen uit gevangenis. Begin van het – commercieel succesvolle – blaxploitation-genre. Inleiding door Tessa Boerman.
Lees meer

2 april Eye on Sound: Within Our Gates
Vrijwel nooit te zien: Oscar Michaux’ stille film uit 1920 over de zwarte lerares Sylvia, vol melodramatische verwikkelingen. Met live begeleiding door pianist Rámon Valle.
Lees meer

4 april Van De Jantjes tot We zijn er + Cabo
Scenarist Roelof Jan Minneboo en regisseur Ivan Barbosa over de representatie van zwarte mensen in Nederlandse films. Van Plantage Tamarinde (1964) tot de rapclip We zijn er (2016), met rapper Typhoon als tot slaaf gemaakte mens.
Lees meer

5 april The Apollo + interview Roger Ross Williams
Documentaire over poppodium The Apollo in Harlem, New York, waar Billie Holiday en James Brown optraden. Mix van archiefbeelden, muziek en interviews met onder andere Patti LaBelle en Smokey Robinson. Nagaré Willemsen interviewt regisseur Roger Ross Williams.
Lees meer

7 april Queer Black Cinema + Paris Is Burning
Invloedrijke documentaire over de subcultuur van dragqueens en Afro-Amerikaanse en latino gays in het New York van de jaren tachtig. Beeldend kunstenaar Judith Leysner en studenten van de Black Student Union (Rietveld Academie/Sandberg Instituut) praten over het aannemen van wisselende identiteiten en tradities.
Lees meer

8 april 19.15 Touki Bouki
Het brutaal energieke Touki Bouki is een boegbeeld van de ‘African New Wave’ uit de jaren zeventig. Een jong rebels koppel in Dakar wil op de motor naar Parijs in deze verrassende ode aan Jean-Luc Godard. Met inleiding van Mariët Bakker, oprichter van Africa in the Picture.
Lees meer

14 april 19.15 Slotavond met Da Bounce: zwarte filmmakers en identiteit
Gesprek met zwarte filmmakers over welke obstakels en kansen ze ontmoeten bij hun activiteiten. Moderator Hesdy Lonswijk praat o.a. met filmmaker Chesney Giersthove. Da Bounce presenteert jong Nederlands filmtalent.
Lees meer

Bron: EYE