Debat over invoering Fair Practice, reacties en oproepen uit de sector

Woensdag 4 maart bespreekt de Kamercommissie Cultuur de ‘daadwerkelijke kosten van implementatie van de Fair Practice Code in de gehele culturele sector’. Vooruitlopen op het debat presenteerde diverse partijen uit de kunst en cultuur sector hun opvattingen over de invoering van de Fair Practice Code en de consequenties daarvan. Hieronder vind je daarvan een overzicht. Klik door voor meer informatie.

Kunsten ’92 vindt dat de kosten voor invoering van de Fair Practice Code niet eenzijdig bij de sector neergelegd kunnen worden. Als dat wel gebeurt mag dat een gevaarlijk experiment genoemd worden, zo blijkt uit het rapport hierover dat aanstaande woensdag wordt besproken in de Tweede Kamer. Ook moet het onderzoek naar de effecten van de toepassing van de Fair Practice Code worden verbreed. Het beeld is nu niet compleet.

Lees meer: Brief Kunsten ’92 aan Kamer over gevolgen Fair Practice Code


Uit de brief van de Kunstenbond: ‘Fair practice, een eerlijk inkomen voor makers, zal zonder dat er extra geld wordt ‘gevonden’ leiden tot minder werkgelegenheid en dus tot minder kunst en cultuur. Of zoals de minister zegt: ‘Van de sector vraagt dat om scherpe keuzes die niet altijd gemakkelijk zullen zijn.’ U kunt wel nagaan wie van deze keuzes de rekening gepresenteerd zullen krijgen.

Lees meer: Boodschap aan Tweede Kamer over kosten ‘fair practice’


‘Na jaren van sanering en inkrimping is het tijd voor een fundamentele herwaardering van de kunstensector.’ Dat is de boodschap van een nieuwe petitie die de kunstensector maandagavond 2 maart lanceerde op een Solidariteitsavond in Internationaal Theater Amsterdam. De initiatiefnemers vragen de Minister om meer te investeren in de kunsten en ‘Fair Pay voor iedereen en actieve handhaving daarvan’.

Teken de petitie: Nederland Maakt Kunst / Kunst Maakt Nederland


‘Wij worden genaaid. Wij allemaal. Al jaren’, concludeerde Eric de Vroedt maandagavond op de Solidariteitsavond in Internationaal Theater Amsterdam vanwege de aanstaande bezuinigingen op het Fonds Podiumkunsten. De artistiek leider van Het Nationale Theater sprak over ‘een jarenlang dedain’, ‘een sluipende afbraak die al tien jaar, misschien wel langer, bezig is’.

Lees zijn hele speech in de Theaterkrant: ‘Kunt u ons alsjeblieft behandelen als de hardwerkende professionals die wij zijn?’


Als het om fair practice gaat, is de politiek nu aan zet. Dat stelde Anne Breure gisteravond op de Solidariteitsavond in Internationaal Theater Amsterdam. Als een van de initiatiefnemers van de Fair Practice Code benadrukte ze gezamenlijke verantwoordelijkheid van makers, instellingen, fondsen, politiek en publiek. ‘De Fair Practice Code is geen verzameling regeltjes. Het gaat om het gesprek.’ Ze besloot haar speech met een oproep aan de Tweede Kamer om meer geld voor de kunsten vrij te maken.

Lees haar toespraak in de Theaterkrant: ‘Politiek, wees net zo Fair Practice als u eist van de instellingen’


De Creatieve Coalitie stuurde ook een brief naarde Kamercommissie Cultuur. “Makers voorop, zonder makers en uitvoerenden wordt er niets gemaakt. Evident, maar niet in cultuurbeleid of op de arbeidsmarkt. Integendeel. Zij die het meest flexibel en kwetsbaar zijn, ZZP’ers, makers dus, gaan het zwaarst de prijs van invoering van de Fair Practice Code betalen. En dat terwijl de code nu juist bedoeld is om hun zorgwekkende positie te verbeteren.”

Lees de brief hier: ‘Structureel onderbetaald en onderbedeeld: makers’


Platform Arbeidsmarkt culturele en creatieve toekomst (PACCT) vraagt het Kabinet en de Tweede Kamer: ➢ Faciliteer de overgang naar een ‘fair practice’ werkelijkheid door daar ook als overheid aan mee te betalen. ➢ Ga het gesprek aan met de sector over de consequenties van productievermindering voor de werkgelegenheid van met name zelfstandigen. ➢ Bekijk in de den brede de samenhang tussen het cultuurbeleid, inclusief het perspectief van ‘fair practice’, en het beleid op het gebied van sociale zekerheid en financiën. De analyse en het advies van de SER en de Raad voor Cultuur bieden daar handvatten voor. ➢ Faciliteer aanvullend beleid en budget in de culturele en creatieve sector bij arbeidsmarktwetgeving. Nog los van de inkomens is de omvang van flexibele arbeid en het aantal zelfstandigen dermate afwijkend van het gemiddelde dat dit specifiek beleid voor deze sector rechtvaardigt.

Lees de brief van PACCT hier: ‘De waarden van het werk’


Update Woensdagmiddag na het debat:
Minister Van Engelshoven van Cultuur is niet van plan om 20 miljoen euro uit te trekken voor hogere lonen in de cultuursector. De instellingen moeten zelf zorgen dat hun personeel eerlijk betaald wordt, maakte ze vandaag duidelijk in de Tweede Kamer.

Lees verder bij NOS: Minister: cultuursector moet zelf zorgen voor eerlijke lonen