Akkoord over verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid zzp’ers

NRC: De sociale partners hebben afgesproken dat zzp’ers voor hun verplichte aov maximaal 200 euro bruto per maand gaan betalen. De uitkering zal op z’n meest 1.650 euro bedragen.

De sociale partners hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Dat bevestigen ingewijden woensdag aan NRC na berichtgeving van het FD. De premie, die inkomensafhankelijk is, bedraagt waarschijnlijk maximaal 200 euro bruto per maand. De verzekering dekt maandelijks maximaal 1.650 euro bruto. Het gaat nog wel om een conceptakkoord, dus de bedragen kunnen veranderen, vertellen bronnen.

De nieuwe verzekering wordt uitgevoerd door uitkeringsinstantie UWV. Daarnaast kunnen zzp’ers een aanvullende verzekering afsluiten bij commerciële verzekeraars om zo een hogere dekking te krijgen. Om de wachttijd te overbruggen, is aansluiting bij een broodfonds een optie. Momenteel hebben vier op de tien zzp’ers een AOV, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.

In het vorig jaar gesloten pensioenakkoord staat dat zzp’ers verplicht worden een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. De betrokken partijen bereikten lang geen overeenstemming over de hoogte van de uitkering en premie, die door zzp’ers volledig zelf moeten worden betaald.

Lees verder bij NRC: Akkoord over verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid zzp’ers