Rotterdams fonds voor filmauteurs in de maak

Het Rotterdamse Centrum Beeldende Kunst komt met een ‘Rotterdams Ontwikkelingsfonds voor de Auteursfilm’. Dat staat in haar cultuurplan 2021-2024. De begroting voor het fonds moet jaarlijks 350.000 euro gaan bedragen, waarmee dertig tot veertig filmmakers aan de slag kunnen.

Het fonds wil filmauteurs ondersteunen in de fase die voorafgaat aan de pre-productie: de periode waarin een idee wordt ontwikkeld, fundamenteel onderzoek wordt gedaan of proefopnames worden gemaakt. De term ‘filmauteur’ moet daarbij in de breedste zin van het woord worden opgevat. Behalve een regisseur of scenarist kan ook een cameraman, sounddesigner, artdirector of zelfs filmcriticus financiële ondersteuning aanvragen voor onderzoek. Daarbij is het de auteur zelf (en dus niet een producent) die aanvraagt, waarbij tachtig procent van de financiële ondersteuning voor honorarium is bestemd. Voorwaarde is wel dat de aanvrager in Rotterdam woont en/of werkt. Een onafhankelijke commissie van deskundigen beslist welke projecten in aanmerking komen.

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur buigt zich tegen de zomer over het plan voor het Ontwikkelingsfonds, waarna de Rotterdamse Gemeenteraad in het najaar het Cultuurplan 2012-2024 moet goedkeuren. Als alles voorspoedig verloopt, zou het nieuwe ‘Rotterdamse Ontwikkelingsfonds voor de Auteursfilm’, onder auspiciën van het CBK, begin 2021 van start kunnen.

Lees verder bij De Filmkrant: Rotterdams fonds voor filmauteurs in de maak
Auteur: Karin Wolfs