Figuranten in de schijnwerpers bij HKU afstudeerdocumentaire Met dank aan alle figuranten.

Met een ode aan de figurant zet regisseuse Laura Hisken de Nederlandse figurantenwereld in de schijnwerpers. Hoewel figuranten op een filmset paradoxaal genoeg nodig zijn om niet te worden opgemerkt door het publiek, bestaan er zonder figuratie geen films. In ‘Met dank aan alle figuranten’ onderzoekt Laura waar de behoefte van figuranten vandaan komt te worden gezien op een plek waar ze juist onzichtbaar moeten zijn. 

Voor lage vergoedingen reizen figuranten het hele land door en zitten vaak uren te wachten op de set om met misschien een plukje haar in beeld te komen. In de documentaire volgen Laura en haar crew drie figuranten op de set en in hun dagelijks leven om een idee te krijgen van wie de mens is achter de figurant. Wat vertellen hun persoonlijke verhalen over de ziel en zaligheid waarmee zij figureren?

De documentaire wordt op dit moment gefinancierd door crowdfunding via CineCrowd, waarbij het publiek bijdraagt aan de totstandkoming van de film. De makers ontvangen steun vanuit alle hoeken, maar vooral de figurantenwereld reikt een helpende hand om dit project te laten slagen. 

Regisseuse Laura Hisken over de documentaire: ‘Met humor en ontroering willen wij een licht schijnen op de kracht en kwetsbaarheid van de mensen die normaal gesproken onzichtbaar zijn, maar juist graag gezien willen worden. En hoe verschillend mensen ogenschijnlijk zijn, figurant of niet, uiteindelijk willen we allemaal dat iemand ons ziet staan.’

CineCrowd
Om Met dank aan alle figuranten te kunnen realiseren willen de filmmakers €7.000 ophalen. Met o.a. een bijdrage van het K.F. Hein Fonds zitten ze op 69%. De campagne loopt nog tot en met 9 maart. Meer informatie over dit project: www.cinecrowd.com/met-dank-aan-alle-figuranten