EFA, IDFA en IFFR roepen op tot vrijlating van filmmaker Deng Chuanbin

De European Film Academy, International Documentary Film Festival Amsterdam en International Film Festival Rotterdam roepen op tot onmiddellijke vrijlating van de Chinese filmmaker Deng Chuanbin (ook bekend als Huang Huang).

Huang, een onafhankelijke filmmaker uit de provincie Sichuan, werd op 17 mei 2019 door de Chinese autoriteiten gearresteerd. Die ochtend had Huang een Chinese politieke meme getweet die verwees naar de protesten op het Tiananmenplein (het plein van de Hemelse Vrede) op 4 juni 1989.

Hij werkte regelmatig samen met mensenrechtenactivisten, wat doorklonk in zijn films. Ook al in de periode voor zijn arrestatie werd Huang door de Chinese autoriteiten onder druk gezet en geintimideerd. Zoals in 2015 toen het hem onmogelijk gemaakt werd om naar Genève te reizen voor het bijwonen van een mensenrechtencongres. Een represaille voor zijn inspanningen om contact te zoeken met mensenrechtenorganisaties van de VN.

“Het feit dat collega filmmaker Huang Huang gearresteerd is vanwege het tweeten van een vermeende controversiële foto, keuren wij ten zeerste af”, aldus EFA- voorzitter Mike Downey. “Zijn gevangenname is een flagrante schending van zijn mensenrechten en zijn vrijheid van meningsuiting. Dit optreden tegen kunstenaars als Huang is onacceptabel. We vragen de bevoegde autoriteiten dan ook om hem onmiddellijk vrij te laten. De verreikende en extreme maatregelen van de Chinese overheid om kritische stemmen de mond te snoeren, of het nou gaat om het delen van historische memes of om andere zaken, gaan alle perken te buiten.”

De European Film Academy, International Documentary Film Festival Amsterdam en International Film Festival Rotterdam vragen om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Huang Huang en roepen wereldwijd festivals, bioscopen en kunstenaars op om hetzelfde te doen.

Bron: European Film Academy