Bertelsmann verhoogt aandeel RTL Group en wil deregulering televisiemarkt

Bertelsmann heeft de afgelopen periode haar aandeel in RTL Group verhoogd naar 75,9 procent. Bertelsmann wil deregulering in de televisiemarkt om tegen de Amerikaanse tehnologiegiganten op te boksen. Dit bijkt uit een interview met Thomas Rabe, CEO van zowel Bertelsmann als RTL Group, dat Duitse krant FAZ heeft gepubliceerd.

Eerder had Bertelsmann 75,1 procent van RTL Group in handen. RTL Nederland maakt integraal deel uit van RTL Group. Van 2002 tot 2013 had Bertelsmann circa 90 procent van het mediabedrijf in handen en het bedrijf verlaagde dit in 2013 tot 75,1 procent. Thomas Rabe zei dat Bertelsmann geen plannen heeft RTL Group van de beurs te halen. RTL Group moet een zelfstandige entiteit blijven binnen Bertelsmann.

De Duitse topman van Bertelsmann vindt dat Amerikaanse techbedrijven oneerlijke concurrentievoordelen hebben in Europa en verwijt de toezichthouders en politiek jaren achter te lopen in de daadwerkelijke ontwikkelingen. In de optiek van Thomas Rabe moet het televisielandschap worden gedereguleerd en stammen de meeste regels nog uit de analoge tijd toen fenomen als YouTube, Facebook en Neflix niet bestonden.

De huidige wet- en regelgeving houdt geen rekening met hoe de Amerikaanse platforms de mediawereld en reclamewereld steeds meer gaan domineren, aldus de topman. Daarbij wil hij dat de regelgeving zo wordt dat de concurrenten RTL en ProSiebenSat.1 in Duitsland met elkaar kunnen samenwerken. Een samengaan van deze bedrijven zou in Nederland neerkomen op het samengaan van Talpa Network met RTL Nederland. Iets wat vanuit concurrentie-oogpunt op nationaal niveau tot een absolute dominantie zou leiden van één televisiepartij. Volgens Thomas Rabe hebben nationale spelers zonder het wettelijk meer mogen doen en loslaten van concurrentieregels geen kans tegenover de giganten uit Silicon Valley.

www.bertelsmann.de
www.rtlgroup.com

Bron: Nederlands Media Nieuws Auteur: David de Jong