Jaar is slecht begonnen voor omroeppensioen

Het jaar 2020 is weinig florissant begonnen voor PNO Media, het in Hilversum gevestigde pensioenfonds voor de creatieve sector, waaronder de omroep. De actuele dekkingsgraad, die aangeeft hoe sterk een fonds is, daalde in januari van 99,5 naar 95,8 procent. Dat heeft PNO Media bekend gemaakt.

De dekkingsgraad geeft aan hoeveel een pensioenfonds aan geld heeft ten opzichte van bestaande en toekomstige verplichtingen. Staat tegenover 1 euro aan verplichtingen 1 euro vermogen, dan is de dekkingsgraad 100 procent.

Dat de actuele dekkingsgraad vorige maand een duikeling maakte, is volledig te wijten aan de gedaalde marktrente, waaronder alle pensioenfondsen lijden. Die drukte de dekkingsgraad met liefst 5,0 procentpunt. Het op zichzelf nette beleggingsresultaat van 1,3 procent kon dat niet compenseren.

Omgekeerd

De laatste maand van vorig jaar gaf juist het omgekeerde beeld te zien. In december stuwde de toen stijgende marktrente de dekkingsgraad met 2,7 procentpunt naar 99,5 procent. De beleggingen zorgden voor een verbetering met 0,7 procentpunt.

De actuele dekkingsgraad van 99,5 procent op 31 december lag boven de ’kritische dekkingsgraad’ van ongeveer 90 procent. Daardoor hoeft PNO Media de pensioenen dit jaar niet te verlagen.

Het pensioenvermogen van PNO Media bedroeg eind december 6,74 miljard euro, zo blijkt uit het vierde kwartaalverslag 2019. Een jaar eerder was het vermogen 5,85 miljard euro.

Bron: Spreekbuis.nl