VodafoneZiggo en Netflix beschuldigen NPO, NPO: zorgvuldig beleid
De NPO heeft gereageerd op beschuldigingen van VodafoneZiggo en Netflix die de partijen uitten tijdens een openbaar rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden. De aantijgingen gingen over onder meer de content. De NPO stelt een zorgvuldig beleid te formuleren rondom de content, de productie en de distributie met derde partijen
VodafoneZiggo stelde bij monde van Robin Kroes, Executive Director Strategy, Insights & integration dat de NPO veel content maakt die VodafoneZiggo graag wil aanbieden, maar dat niet alles beschikbaar is voor iedereen. Volgens Kroes sluit de NPO deals met verschillende aanbieders en zeggen ze dan bijvoorbeeld vijf series toe aan Netflix, en andere series gaan naar een ander platform. Hij zei dat VodafoneZiggo in zo’n geval die series ook had willen aankopen en het geld dat nu in buitenland wordt besteed, aan Nederlandse content had willen besteden. De NPO maakt dit volgens het grotendeels in Amerikaanse handen zijnde telecombedrijf onmogelijk. Ook stelt VodafoneZiggo dat oudere content lastig aan te kopen is en er beperkingen zijn.
Janneke Sloetjes, Director of Public Publicy, Europe van Netflix reageerde dat Netflix aan de NPO heeft gevraagd om in gesprek te gaan over de productie van vijf series om die op Netflix aan te bieden en op een reactie van de NPO wacht. De NPO stelt te wachten op goedkeuring van een beleidslijn en niet per se alle vijf de series bij één partij te willen onderbrengen. Netflix zou hiervan op de hoogte zijn.
Aangaande de gedane opmerkingen van VodafoneZiggo stelt de NPO desgevraagd tegenover Nederlands MediaNetwerk dat het niet zo is dat de NPO exclusief werkt. De content die de NPO van plan is met streamingcontentpartijen te maken zal altijd eerst via de NPO-kanalen, daarna korte tijd via NPO Start (en NLZiet) te zien zijn voor iedereen, waarna het via de (eigen) on-demand-dienst NPO Plus beschikbaar wordt gesteld. Die NPO-diensten zijn voor iedereen in Nederland beschikbaar. Na een half jaar zal de serie daarna daarnaast via de samenwerkende contentpartij beschikbaar worden gesteld. De NPO wijst er verder op dat oudere series via Dutch CORE worden verkocht en dat daarbij soms een periode van exclusiviteit wordt afgesproken. Soms maken rechtentechnische discussies het lastiger bepaalde series aan te bieden. Omdat VodafoneZiggo, behoudens sport geen contentproducent is, is het voor de NPO geen partij om via samenwerkingen coprodukties te produceren. VodafoneZiggo kon inhoudelijk niet reageren.
De NPO is bezig met nieuw beleid waarbij het bij het Commissariaat voor de Media een voorstel is ingediend om met commerciele diensten te mogen samenwerken in verband met het dienstbaarheidsverbod. Ter pilot wil de NPO de komende twee jaar 5 series met content streamingpartijen produceren laten produceren samen met de publieke omroepen
Een woordvoerder van de NPO stelt verder namens de NPO-Raad van Bestuur: “NPO en de omroepen staan, zoals we onlangs al bekendmaakten, open voor samenwerking met streamingsdiensten op het gebied van kwaliteitsdrama. De afgelopen maanden is daarom gewerkt aan een speciale ontheffing van de bestaande beleidslijn, waardoor een samenwerking mogelijk wordt. Omdat dit voor de Nederlandse Publieke Omroep nieuw terrein is, hebben we dit onlangs ter beoordeling bij het Commissariaat voor de Media aangeboden. Wij zijn nog in afwachting van hun advies. Bij groen licht gaat de regeling in en kunnen mediadiensten zich melden voor samenwerking op het gebied van kwaliteitsdrama. We weten echter nog niet wanneer het Commissariaat met het advies gaat komen. Omdat het hier om de inzet van belastinggeld gaat richting commerciële partijen, gaan we uiterst zorgvuldig te werk. Wij moeten er dus ook voor zorgen dat een samenwerking met commerciële partijen als Netflix de publieke taakopdracht niet ondermijnt. Dan gaat het bijvoorbeeld over de procedure voor deze samenwerking en alle voorwaarden rond financiering, exclusiviteit en uitzendrechten. Dit wordt nu allemaal geregeld in het beleid. Het is vervolgens aan de commerciële partijen zelf of ze onder deze voorwaarden al dan niet willen meedoen aan de regeling.”
www.npo.nl
www.netflix.nl
www.vodafoneziggo.nl
Bron: Nederlandse Media Netwerk
Auteur: David de Jong