Verslag rondetafelgesprek Europese richtlijn AV mediadiensten

Op 12 februari sprak de Commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen met vertegenwoordigers uit de Nederlandse film en televisie over de implementatie van de Europese richtlijn AV diensten. Deze richtlijn maakt het mogelijk om stimuleringsmaatregelen ten gunste van Nederlandse producties in te voeren, zoals heffingen, quota en investeringsverplichtingen.

Minister Slob en Van Engelshoven hebben vooruitlopend op de richtlijn een voorstel gedaan voor een investeringsverplichting. Die investeringsverplichting houdt in dat bioscopen, omroepen, TVOD- en SVOD-aanbieders een percentage van de in Nederland gegenereerde omzet moet investeren in de (co)productie van Nederlands cultureel audiovisueel aanbod. (Lees hier meer over dit voorstel: Stimuleringsmaatregel Nederlands cultureel audiovisueel aanbod, 19 december 2019). Het rondetafelgesprek met makers ging hoofdzakelijk over dit voorstel.

Deelnemende kamerleden waren: El Yassini, Van der Molen, Belhaj, Westerveld, Kwint en Tellegen. Voor de eerste ronden waren de volgende contentmakers uitgenodigd: Marc Pos (PosVideo), Wilko Bransma (De Haaien), Leontine Petit (Lemming Film), Marleen Slot (Vikning Film, Filmproducenten Nederland), Esmé Lammers (regisseur), Halina Reijn (actrice, regisseur). In de tweede ronde waren vertegenwoordigers van de streamingdiensten en videoplatformen uitgenodigd.

Bron: De Filmkrant / Afdeling Filmzaken