DPG Media en Telenet starten gezamenlijke streamingdienst

DPG Media en Telenet willen in het najaar 2020 een nieuwe Vlaamse streamingdienst lanceren. De dienst zal zowel Vlaams-Belgische content als internationale content aanbieden en wil een serieuze concurrent worden van internationale spelers als Netflix en Disney+.  

Voor het aanbieden van de streamingdienst zal een joint venture worden opgericht waar zowel DPG Media als Telenet 50 procent in handen van zal krijgen. De naam van de streamingdienst wordt later bekendgemaakt, net als de abonnementsprijzen. Wel is duidelijk dat de dienst twee abonnementsversies kent: één basisabonnement en één premiumversie. In de premiumversie zal ook de premiumcontent van Play More, waaronder HBO-content, worden aangeboden.

De nieuwe dienst komt beschikbaar via een app en website. Telenet-klanten kunnen via een interactieve decoder direct toegang verkrijgen. Telenet staat open voor andere contentpartijen zoals de publieke omroep VRT om die programma’s ook onderdeel te laten zijn van de dienst. De VRT biedt zelf via VRT Nu haar content kosteloos aan. De nieuwe dienst zal geen lineaire zenders bevatten. De dienst staat ook open voor samenwerkingen met concurrent Proximus om die via zijn platform aan te bieden.

De eerder aangekondigde eigen premium streamingdienst van DPG Media zal opgaan in de joint venture. DPG Media heeft nu een gratis dienst: VTM Go. Die zou wel blijven bestaan.

De streamingdienst zal niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Franstalig België worden aangeboden. Buiten België is de dienst niet beschikbaar.

DPG Media is in Vlaanderen  naast kranten en tijdschriften actief met VTM Go, de zenders VTM, Q2, Caz, Vitaya, VTM Kids en VTM Kids Jr en de radiozenders Qmusic, Joe en Willy. Telenet is een telecomprovider met zowel een kabelnetwerk met 1,9 miljoen klanten als een mobiel netwerk (Base) en een contentdivisie waar zowel de televisiezenders Vier, Vijf en Zes als de premiumzenders van Play More onderdeel van zijn. Ook het productiehuis Woestijnvis, dat in Nederland bekend is van Man Bijt Hond, is onderdeel van Telenet. Telenet is voor 57,9 procent in handen van Liberty Global, dat in Nederland 50 procent van VodafoneZiggo in handen heeft. Net als in Nederland biedt Telenet via een app Netflix via haar (nieuwe) decoders aan.

Door de krachten van de grote spelers te bundelen denken de Vlaamse partijen beter opgewassen te zijn tegen de internationale concurrentie in een klein verzorgingsgebied. In Nederland is er het initiatief NLZiet en wordt mede op initatief van mediaminister Arie Slob (Christenunie) getracht betere samenwerking in de mediasector tot stand te brengen.

Kris Vervaet, CEO DPG Media België: “Sinds geruime tijd pleiten wij voor een sterk Vlaams streamingaanbod. We hebben altijd gehoopt om dit met lokale partners te kunnen realiseren, want dat biedt veel meer kansen om succesvol te zijn tegen de internationale spelers. We zijn heel blij dat we nu onze krachten kunnen bundelen met Telenet. We zijn er beide van overtuigd dat we een heel aantrekkelijk aanbod kunnen ontwikkelen dat het verschil zal maken met content van eigen bodem. Dit is zonder meer goed nieuws voor de consument en voor het hele medialandschap.”

John Porter, CEO Telenet: “Telenet heeft altijd geloofd in de kracht van samenwerking binnen het lokale media-ecosysteem om het hoofd te kunnen bieden aan de druk die internationale tv-spelers op de Vlaamse markt zetten.  De eerste belangrijke stappen in dat kader heeft Telenet gezet met de overname van De Vijver Media (Woestijnvis, zenders Vier, Vijf en Zes). Nu slaan Telenet & DPG  Media de handen in elkaar om weer een stap verder te gaan.  Daarbij moet de joint venture niet uitgaan van een compleet nieuw businessmodel, maar vanuit een bestaande en gezonde klantenbasis van meer dan 400.000 abonnees.  Dat moet een voldoende garantie zijn om succesvol een nieuw hoofdstuk te schrijven in de Vlaamse mediageschiedenis.”

www.dpgmedia.be
www.dpgmediagroep.com
www.telenet.be

Bron: Nederlands Media Nieuws Auteur: David de Jong