Omroepmedewerkers en FNV eisen vast contract en achterstallig loon

De Volkskrant bericht over twee omroepmedewerkers en vakbond FNV die een rechtszaak beginnen tegen de regionale omroepen AT5 en NH Media en administratiekantoor Tentoo. Inzet is een vast contract en terugbetaling van in totaal ruim 50 duizend euro ‘achterstallig loon’.

Beide eisers hadden ooit een vaste baan bij de omroep, raakten die kwijt, maar worden al jaren ingehuurd via een tussenpersoon. Ze zijn geworven door de mediabedrijven, die hen zelf aansturen op de werkvloer, maar formeel is Tentoo de werkgever. Hun werk is in de praktijk niet veranderd, maar ze verdienen veel minder dan collega’s in vaste dienst en bouwen geen vakantiedagen en pensioen op.

De eisers hebben lang getwijfeld over deze stap. Ze hebben begrip voor de lastige financiële positie waarin omroepen zitten, maar voelen zich in een hoek gedreven. Omdat ze bang zijn nooit meer van het stempel actievoerder af te komen, willen ze hun (achter)naam uit de publiciteit houden. Hun identiteit is bekend bij de omroepen, die maandag 10 februari een zogeheten ‘sommatie’ hebben ontvangen. Als de mediabedrijven en Tentoo niet voldoen aan de eisen, komt de zaak voor de rechter.

Onderbetaald met publiek geld

Beide eisers worden de laatste jaren ingehuurd op basis van het Rariteitenbesluit: een regeling die is bedacht voor dirigenten en circusartiesten. Ze zijn geen werknemer en geen zelfstandige. Voordeel voor omroepen is dat zo’n constructie goedkoper is en personeel onbeperkt flexibel inzetbaar is. Medewerkers zijn op grond van deze regeling alsnog verzekerd voor een WW-uitkering, maar ze betalen zelf de premie hiervoor.

‘Deze schijnconstructie wordt steeds populairder bij regionale omroepen’, zegt FNV Flex-bestuurder Erik Pentenga. ‘Eerder maakten ze veel gebruik van payroll-constructies, ook via Tentoo. Die regeling is door nieuwe wetgeving minder aantrekkelijk geworden. Dus worden steeds meer medewerkers doorgeschoven, net als de twee eisers. De kern van het probleem blijft hetzelfde: personeel wordt onderbetaald met publiek geld. Met deze rechtszaak willen we zorgen dat omroepen hiermee stoppen en medewerkers alsnog krijgen waar ze de laatste jaren recht op hadden.’

Lees het complete artikel bij De Volkskrant: Omroepmedewerkers eisen vast contract en achterstallig loon

Anderhalf jaar geleden sprak Volkskrant-verslaggever Menno van Dongen vier omroepmedewerkers die worden betaald via een payrollconstructie: ‘Ik schaamde me zo toen bleek dat ik geen hypotheek kon krijgen.’