Opening- en closingfilm CinemAsia Film Festival bekend

Mrs. Noisy (Japan) en Gundala (Indonesië) openen CinemAsia Film Festival

CinemAsia Film Festival presenteert met trots haar langverwachte openings- en closing films. Op woensdag 4 maart opent het festival feestelijk met de Europese première van de Japanse dramadie MRS. NOISY van regisseuse AMANO Chihiro, gevolgd door de Nederlandse première van Joko ANWAR’s Indonesische superhelden epos GUNDALA. Het festival sluit zondag 8 maart af met de veelgeprezen Nederlandse première van regisseuse HSIEH Pei-ju’s Taiwanese HEAVY CRAVING.

Diversiteit staat hoog in het vaandel van CinemAsia en dat wil het festival ook uitdragen in haar filmselectie. Door het vertonen van films van verschillende landen en culturen, ervaring en genres probeert CinemAsia een platform te bieden aan een zo’n groot mogelijke groep filmmakers binnen de razendsnel groeiende Aziatische cinema. CinemAsia kiest er dit jaar voor om het festival zowel te openen als te sluiten met sterke vrouwelijke perspectieven (MRS. NOISY, HEAVY CRAVING) waarin belangrijke boodschappen worden verpakt in voortreffelijke narratieve zonder dat dat ten koste gaat van het kijkplezier. Daarnaast wil het
festival benadrukken dat de Aziatische cinema uit meer dan arthouse films bestaat door een van de grootste superhelden epen uit het continent (GUNDALA, red.) voor het voetlicht te brengen.

Over de films

Mrs. Noisy ミセス・ノイズィ
AMANO Chihiro
(2019, Japan, 106 min, drama/comedy, Japans gesproken, Engels ondertiteld, Europese première)

Na het winnen van een grote literaire prijs, heeft schrijfster Maki (SHINOHARA Yukiko) moeite om met een goede opvolger te komen. Samen met haar man en kleine dochter verhuist ze naar een nieuw appartement, waar ze geconfronteerd wordt met een aanhoudende vorm van schrijversblok. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt ze ook nog eens op ongemakkelijke tijden te pas en te onpas gestoord door haar lawaaierige buurvrouw (OOTAKA Yoko). Wat begon als een simpele burenruzie loopt uit op een niet te stoppen virale sociale media sensatie dat het leven van de twee vrouwen voorgoed verandert. Door creatieve enscenering, geweldige prestaties van de twee hoofdrolspeelsters en een interessante narratieve structuur laat regisseuse AMANO Chihiro zien dat er altijd twee kanten aan een verhaal zitten.

AMANO Chihiro’s profiel:
Na vijf jaar op een kantoor te hebben gewerkt, verschoof regisseuse AMANO Chihiro haar aandacht langzaam maar zeker op het maken van films. Niet zonder succes: haar werk is vertoond en in de prijzen gevallen op verschillende nationale- en internationale filmfestivals. Ze is bekend om films als Figaro (2012), Doshitemo furetakunai (2014) en Leap Year Girl (2018). Mrs. Noisy (2019) is haar vijfde lange speelfilm.

Gundala
Joko ANWAR
(2019, Indonesië, 123 min, actie/superhelden/blockbuster, Indonesisch gesproken, Engels ondertiteld,
Nederlandse première)

Gebaseerd op het razend populaire gelijknamige Indonesische stripboek is Gundala de eerste film uit de langverwachte BumiLangit Cinematic Universe van superhelden; het Indonesische antwoord op Marvel en DC. De film is het oorsprongsverhaal van Sancaka (Abimana ARYASATYA), een geharde straatjongen die geraakt wordt door een mysterieuze bliksemschicht waarbij de bovennatuurlijke krachten van zijn alter ego Gundala (Javaans voor bliksem) ontwaakt worden. Sancaka’s nieuwverworven superkrachten forceren hem om niet alleen voor zichzelf op te komen, maar ook voor hen die lijden onder de onderdrukking van het corrupte systeem, onder leiding van de meedogenloze maffiabaas Pengkor. Sancaka moet het opnemen tegen Pengkor’s leger van huurmoordenaars om zo te voorkomen dat diens kwade plan in werking wordt gesteld waarin een giftige stof in de rijstvoorraad van het land terechtkomt, waardoor de hersenen geen onderscheid meer kunnen maken tussen goed en kwaad.

Joko ANWAR’s profiel:
Joko ANWAR is een Indonesische regisseur, scriptschrijver en producent wiens carrière begon als filmrecensent voor The Jakarta Post, totdat hij werd gevraagd om het script te schrijven van de eerste LGBTQ+ film Arisan! (2003). Hij schreef en regisseerde vervolgens zijn debuutfilm Joni’s Promise (2005) dat internationaal groots werd onthaald en verschillende prijzen in de wacht sleepte. Zijn diverse oeuvre leidde hem in 2017 tot het maken van zijn eerste horrorfilm, Satan’s Slaves. Dit werd een wereldwijd kassucces en werd aan meer dan 42 landen verkocht. De film was ook te zien tijdens de 11e editie van het CinemAsia Film Festival.

Heavy Craving 大饿
HSIEH Pei-ju
(2019, Taiwan, 90 min, drama, Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld, Nederlandse première)

30 jaar oud en 105 kilo in gewicht; kantinejuffrouw Ying-juan (TSAI Jia-yin) is het tegenovergestelde van de maatschappelijke schoonheidsnormen. Haar moeder (Samantha KO) kan het niet langer aanzien en geeft haar op voor een rigoureus afslankprogramma, dit tot ongenoegen van dochterlief, die inmiddels al gewend is geraakt aan de kleine pesterijen en reeds vrede heeft gesloten met haar te zware lichaam. Dingen veranderen echter wanneer ze bezorger Wu (Yao CHANG) ontmoet én ze erachter komt dat een van de jonge jongens in het kinderdagverblijf waar ze werkt ervan houdt om meisjeskleren te dragen. Net wanneer het allemaal mee lijkt te zitten, verliest Ying-juan haar passie voor koken en het leven door haar nieuwe, overaggresieve dieet en staat ze op de rand van instorten zowel geestelijk als lichamelijk. Heavy Craving is een ontroerend drama over acceptatie en de vrijheid om te zijn wie je bent, waarin de doorbraak van de bijzonder goed debuterende actrice TSAI Jia-yin een feit is.

HSIEH Pei-ju’s profiel:
Regisseuse HSIEH Pei-ju ontving haar MFA in filmregie aan de Columbia University. Ze was een van de regisseurs van Ten Years Taiwan (2018), een collectie van korte films, en regisseerde de korte film Knighthood (2013). Haar debuutfilm Heavy Craving (2019) won direct de Best New Talent Award tijdens de Taipei Film Awards en de Audience Award tijdens de International New Talent Competition.

Bron: CinemAsia Film Festival