Volop aandacht voor de Nederlandse jeugdfilm

De Nederlandse jeugdfilm blijft een belangrijk onderwerp van gesprek.

Op zondag 2 februari publiceerde het AD het artikel Genoeg mooie jeugdfilms, maar geen kind kijkt ze, over de eerdere berichtgeving dat de bezoekersaantallen aan de Nederlandse jeugdfilms teruglopen. 

Graag vullen we dit aan met de cijfers uit 2019, waarin de bezoekersaantallen met 1,9 miljoen bezoekers weer een hoopvolle stijgende lijn laten zien in vergelijking met 2018, waar de teller bleef steken op 980.000 bezoekers. De in het artikel genoemde brainstormsessie over distributie werd georganiseerd onder de vlag van NFF Extended in samenwerking met het Nederlands Film Festival en EYE. De conclusies en aanbevelingen die hier werden getrokken, werden ook zichtbaar in het rapport dat Kids Regio Forum 2019 presenteerde:

  • Hogere budgetten en innovatie in marketing
  • Meer filmeducatie
  • Betere spreiding van uitbreng
  • Distributeurs en vertoners kunnen hun samenwerking intensiveren

In dit rapport is te lezen dat Nederland tot de top 5 behoort met de meeste jeugdproducties in de periode 2004-2017, samen met Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Engeland. In Frankrijk, Engeland, Duitsland, België en Denemarken werden in diezelfde periode de meeste bezoekers behaald. Nederland bevindt zich op de negende plaats.

In juli verscheen ook het rapport Zien & gezien worden, een onderzoek naar de distributie en vertoning van Nederlandse jeugdfilms in de bioscoop (2011-2018) over de Nederlandse jeugdfilm.

Bron: Nederlands Filmfonds