Nieuwe aanstellingen bij CinemAsia Film Festival

CinemAsia heeft Léo Soesanto aangesteld als speciale gastcurator tijdens de 13e editie van het CinemAsia Film Festival. Soesanto is een in Parijs gevestigde filmjournalist en festival programmeur. Hij is verbonden aan de Semaine de la Critique, de oudste non-competitieve sectie van het prestigieuze filmfestival van Cannes én is sinds de oprichting in 2012 de Programme Director van het Bordeaux International Independent Film Festival (FIFIB). Daarnaast is hij als Senior Programmer werkzaam voor het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Met zijn ervaring, expertise en Aziatische achtergrond zal Soesanto voor het CinemAsia Film Festival een selectie van vijf diaspora films programmeren, waarin Aziatische representatie wereldwijd centraal zal staan. Tijdens het festival zal hij aanwezig zijn om diens zorgvuldig gekozen films toe te lichten en te introduceren.

Nieuw management
Ook binnen de organisatie van het festival waait er een frisse wind ten opzichte van het kernteam van vorig jaar. De nieuwe Algemeen Directeur van het festival is Yoon-shik Boxman is medio 2019 aangesteld. Boxman begon zijn CinemAsia-carrière in 2009 als vrijwilliger en werd snel meer betrokken bij het festival als programmeur en later als verdiepingscoördinator, totdat hij in 2015 de organisatie verliet om in het buitenland verder te studeren. Tussen 2016 en 2018 richtte hij met zijn zakenpartners een bedrijf op dat tijdens de Olympische Winter Spelen van Pyeongchang in Zuid-Korea zich richtte op hospitality- en eventmanagement voor sportbonden, sponsoren en verschillende staatshoofden. Na zijn terugkeer in Nederland ging hij o.a. aan de slag als verdiepingsprogrammeur bij het Movies that Matter Film Festival.

Continuatie team
Ook de rest van het kernteam is in andere of dezelfde functies al langer betrokken bij het festival. De programmering is in handen van Hoofdprogrammeur Sietz van der Aa. Hij is sinds 2015 betrokken bij het festival als programmeur en tekstschrijver en heeft sinds september 2019 de verantwoordelijkheid over het gehele filmprogramma. Het verdiepingsprogramma staat onder leiding van filmjournalist en -criticus Hugo Emmerzael. De festival coördinatie wordt dit jaar verzorgd door Sofia Murell. CinemAsia’s LGBTQ+ programmering wordt dit jaar weer verzorgd door Darunee Terdtoontaveedej. Als laatste toevoeging tot het team heeft CinemAsia in Rabia Sitabi een zeer geschikte en ervaren marketingmanager gevonden, met ruime kennis en ervaring met culturele film- en festivalmarketing.

CinemAsia Academy 2020
In 2019 is CinemAsia gestart met haar interne talentontwikkelingsprogramma en traint en begeleidt jonge, frisse aanstormende cultuurprofessionals in culturele programmering, filmprogrammering, event- en festival productie. De CinemAsia Academy van 2020 bestaat uit Alice Ma, Minhong Yu, Corina van Beelen en Conall Sleutel.

Born: CinemAsia Film Festival