De winnaars van IFFR 2020

Vrijdag 31 januari werd de Tiger Award overhandigd aan de Chinese filmmaker Zheng Lu Xinyuan voor haar film The Cloud in Her Room. De Special Jury Award ging naar Beasts Clawing at Straws van de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Yonghoon. Publieksfavoriet Parasite (B&W Version) van Bong Joon Ho won de BankGiro Loterij Audience Award. De VPRO Big Screen Award 2020 ging naar A Perfectly Normal Family van de Deense filmmaker Malou Reymann.


The Cloud in Her Room van de Chinese filmmaker Zheng Lu Xinyuan wint de Tiger Award op IFFR 2020. Tijdens de Awards Ceremony werden nog vele andere prijzen uitgereikt.

De jury beschreef The Cloud in Her Room als “een elegant portret van een door moderne vervreemding en kapitalisme verlamde generatie”. De jury was unaniem onder de indruk van Zheng Lu’s “innovatieve persoonlijke beeldtaal”. De Tiger Award komt met een geldprijs van €40.000.

De Tiger Competition-jury kondigde ook de winnaar van de Special Jury Award aan (prijzengeld: €10.000) – dat is Beasts Clawing at Straws van de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Yonghoon. Deze film noemden zij “een sterk debuut dat stevig in een bestaand genre verankerd is maar onmiskenbaar vakmanschap aan de dag legt – van het script tot het acteerwerk en de flexibiliteit van het tijdsverloop”.

De VPRO Big Screen Award 2020 ging naar A Perfectly Normal Family van de Deense filmmaker Malou Reymann. Dit betekent dat de film gegarandeerd in de Nederlandse bioscopen gaat draaien, én op NPO 2. De Award komt met een geldprijs van €30.000. De film “gaat verder dan het gevoelige onderwerp van geslachtstransitie, en toont familieproblemen die iedereen herkent”, aldus de jury.

Moving On van Yoon Dan-bi won de Bright Future Award (en €10.000) voor beste featuredebuut. De Bright Future-jury gaf een eervolle vermelding aan A Rifle and a Bag van Isabella Rinaldi, Cristina Hanes en Arya Rothe.

Festivaldirecteur Bero Beyer feliciteert alle winnaars. “We zijn ontzettend onder de indruk van de kwaliteit van de Tiger Competition-films dit jaar, die stuk voor stuk behoorlijke festivalbuzz creëerden. We danken de filmmakers voor hun ambitieuze en creatieve benaderingen van cinema. Onthoud deze namen, want we gaan in de toekomst zeker meer van hen horen en zien.”

De FIPRESCI Award ging naar Only You Alone van Zhou Zhou, “een ontroerend verhaal over eenzaamheid en anders durven zijn in de moderne Chinese samenleving”. De KNF Award, uitgereikt door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, ging naar Kala azar van Janis Rafa (ook in Tiger Competition) en levert volgens de jury “op subtiele wijze commentaar op de zieke staat van de wereld en onze mogelijke ecologische ondergang”.

De Tiger Competition-film Nasir van Arun Karthick, een “aangrijpende brief aan (en van) de onderdrukte moslimminderheid in Moeder India”, won de NETPAC Award voor beste Aziatische film. De winnaar van de IFFR Youth Jury Award is Les misérables van Ladj Ly. De korte film Tabaski van Laurence Attali won de Voices Short Award en My Mexican Bretzel van Nuria Giménez won de Found Footage Award.

De BankGiro Loterij Publieksprijs (ter waarde van €10.000) ging naar Bong Joon Ho’s Parasite (B&W Version).