Kamerleden willen opheldering over deal Jeroen Pauw met NPO

Joep Dohmen van NRC Handelsblad onthulde 17 januari dat BNNVARA vorig jaar met Jeroen Pauw brak omdat het salaris van de presentator boven de Balkenende-norm zou vallen. Jeroen Pauw stopte na conflict over betaling met zijn talkwshow Pauw. NPO-baas Frans Klein huurde Pauws bedrijf daarna in voor maken Op1.

Lees verder bij NRC: BNNVARA brak met Pauw om salariseis

Kamerleden willen nu opheldering over de deal Jeroen Pauw met NPO. De vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer vragen aan minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) opheldering over de deal die de NPO-leiding sloot met TVBV, het bedrijf van Jeroen Pauw, voor het produceren van de talkshow Op1. Dat meldt NRC. 

Ze willen dat de minister voor eind 2020 een einde maakt aan de Hilversumse ‘sjoemelconstructies’. Hiermee huren publieke omroepen bedrijven van presentatoren in, om het wettelijke salarisplafond te omzeilen.

In een reeks gezamenlijke schriftelijke vragen reageren de mediawoordvoerders van VVD, CDA, D66 en Christenunie dit weekeinde op het artikel in NRC over de deal van Pauw met de NPO-leiding. Zohair el Yassini (VVD) licht toe: “Keer op keer kregen we te horen dat die sjoemelconstructies niet bestonden. Na deze openbaring van NRC moet de beerput in Hilversum eindelijk open. Deze praktijken moeten voor eens en voor altijd gestopt worden.”

NRC meldde vrijdag dat BNNVARA vorig jaar de relatie met talkshowpresentator Pauw verbrak omdat zijn bedrijf meer geld en een afnamegarantie eiste. Vervolgens sprong Frans Klein ertussen. De directeur video van de NPO bedacht samen met Pauw en anderen de nieuwe talkshow Op1. Pauws bedrijf TVBV kon die maken, voor meer geld dan wat BNNVARA zou hebben gevraagd. Omdat de NPO een bestuursorgaan is, dat niet zelf programma’s mag maken, haalde Klein de kleine omroep WNL erbij om op papier als uitzendgemachtigde te dienen. Zo werd Pauw voor de publieke omroep behouden.

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman laat in een reactie weten dat er geen sprake is van een ‘sjoemelconstructie’. Rijxman: “De suggesties die worden gewekt in het NRC-artikel ‘Kamer eist opheldering over deal Jeroen Pauw met publieke omroep’ zijn onjuist. Er is geen sprake van een ‘deal’ tussen de NPO en Jeroen Pauws TVBV om diens bedrijf de productie van Op1 te laten doen. Ook herkennen wij ons niet in het beeld van vermeende ‘sjoemelconstructies’. Al ver vóór het bekend worden van het vertrek van Jeroen Pauw, waren diverse omroepen samen met de NPO bezig om een oplossing te bedenken voor het gat dat Eva Jinek per 1 januari 2020 zou achterlaten. De opvolger van dat programma, wat nu Op1 is gaan heten, zou door meerdere omroepen gemaakt worden, en in dat overleg was in samenspraak reeds bepaald dat omroep WNL de penvoerder zou worden en dus de onderhandelingen met TVBV voor het produceren van het programma vanaf 1 januari zou gaan voeren.”

Lees verder bij NRC: Kamer eist opheldering over deal Jeroen Pauw met publieke omroep