NVBF & FDN: Nederlands bioscoopbezoek blijft groeien

2019 was, met 38 miljoen bezoeken, een ijzersterk bioscoopjaar. De filmjaarcijfers werden vandaag bekendgemaakt tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van bioscoopexploitanten en filmdistributeurs in Pathé Tuschinski in Amsterdam.

Er werden om precies te zijn 38.018.390 bioscoopkaartjes verkocht in 2019, een stijging van 6.5% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee zet de branche, na een lichte daling in bezoekersaantallen in 2018, de succesvolle trend van de afgelopen jaren voort. De voortdurende groei valt onder meer toe te schrijven aan de introductie van nieuwe vertoningstechnieken, investeringen in het zitcomfort en digital marketing. Nederland kreeg er in 2019 zestien nieuwe zalen bij.

Het unieke van het resultaat wordt duidelijk als naar de historie van bioscoopbezoek in Nederland wordt gekeken. Na 1963 gingen er niet zo veel mensen in Nederland naar de bioscoop. In 1963 waren dat er 42,3 miljoen; een jaar later – in 1964 – gingen er 37,9 miljoen. De neerwaartse trend was toen al enkele jaren gaande. Het tegendeel lijkt nu het geval te zijn.

Hajo Binsbergen, interim-voorzitter van Filmdistributeurs Nederland (FDN), presenteerde de cijfers vanmiddag namens de vakverenigingen FDN en NVBF. De totale omzet uit de verkoop van de bioscoopkaartjes steeg met 11,3%, naar 347.528.319 euro. Dat is aanmerkelijk meer dan van vorig jaar (3,5%). Ook in 2019 steeg de prijs van het bioscoopkaartje. Die bedraagt nu gemiddeld 9,14 euro, een verhoging van 4,5% ten opzichte van 2018, en onder meer veroorzaakt door het hogere btw-tarief en de groeiende belangstelling voor de (duurdere) premium bioscoopvoorstellingen.

Onder de succesvolste films van het afgelopen jaar vinden we onder meer Avengers: Endgame (Disney), Joker (Warner) en Frozen 2 (Disney). The Lion King (Disney) heerste ook over de Nederlandse box office; met meer dan 3 miljoen bezoekers was het de best bezochte film van het jaar. Penoza: The Final Chapter (Dutch FilmWorks) was de succesvolste Nederlandse film van 2019.

Kijk hier voor de kerncijfers van 2019 en hier voor de diverse lijsten met best bezochte films.

Bron: Holland Film Nieuws