Dutch FilmWorks stapt naar Hoge Raad in zaak om illegale downloads

Dutch FilmWorks gaat bij de Hoge Raad in beroep tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem, bevestigt een woordvoerder in gesprek met NU.nl na berichtgeving van NRC. Het hof oordeelde eerder dat VodafoneZiggo de gegevens van zijn klanten niet met het bedrijf hoeft te delen.

De filmdistributeur eist de namen, adressen en woonplaatsen van 377 downloaders van de film The Hitman’s Bodyguard op basis van verworven IP-adressen, maar VodafoneZiggo weigert de gegevens te overhandigen.

Het gerechtshof heeft de vorderingen volgens de filmdistributeur op basis van onjuiste argumenten afgewezen. “De rechter wilde dat we de inhoud van een brief of schikkingsvoorstel nu al helemaal zouden uitwerken, maar daarvoor is het nog veel te vroeg”, zegt een woordvoerder van Dutch FilmWorks.

Het bedrijf tekent daarom beroep aan bij de Hoge Raad. “Wij willen de mogelijkheid hebben om de downloaders een brief te sturen en daarvoor heb je nu eenmaal een naam en adres nodig. Downloaden uit illegale bron is al jaren verboden dus dat is een noodzakelijke stap.”

Dutch FilmWorks wil met downloaders schikken

Dutch FilmWorks maakte in 2017 bekend de illegale downloaders per brief te willen benaderen met een voorstel tot betaling van 150 euro. Om dat te kunnen doen, wilde het bedrijf dat VodafoneZiggo adressen van de betreffende klanten verstrekte op basis van de bijbehorende IP-adressen.

Maar VodafoneZiggo weigerde Dutch FilmWorks inzage te geven en werd in eerste aanleg in het gelijk gesteld door de rechter. Dutch FilmWorks ging vervolgens in hoger beroep. Maar ook het gerechtshof in Arnhem gaf VodafoneZiggo in november gelijk.

Het hof vindt dat Dutch FilmWorks te onduidelijk was over wat het bedrijf van plan is met de gegevens. Daarom weegt de bescherming van de privacy van VodafoneZiggo-klanten zwaarder dan het belang van Dutch FilmWorks om zijn filmrechten te beschermen.

Bron: Nu.nl