Nominaties Loftrompet 2019 bekendgemaakt

In januari gaat voor de derde maal De Loftrompet worden uitgereikt. Aan de vooravond van die uitreiking van de jonge filmprijs zijn de genomineerde films en filmdistributeurs bekend geworden.

De prijs voor de beste bioscoopcampagne van een film door een distributeur werd enkele jaren geleden bedacht door voormalig bioscoopondernemer Gerben Kuipers. Volgens hem is een goede filmcampagne cruciaal voor het slagen van een bioscooprelease. En dus mag dit onderdeel wel wat meer waardering krijgen.

Kuipers heeft dit jaar opnieuw met een team van adviseurs gekeken naar de films die juist dankzij een onderscheidende campagne meer bioscoopbezoekers op de been wisten te brengen. Niet de film met het grootste marketingbudget, maar de film waarvan de distributeur in de campagne creativiteit, inzet en lef heeft getoond, gaat er met de prijs vandoor.

Alle films die tussen 1 november 2018 en 1 november 2019 zijn uitgebracht, komen voor de prijs in aanmerking. Dat heeft opnieuw geleid tot een longlist van films in verschillende categorieën waarvan de distributeur uiteindelijk kans maakt op De Loftrompet.

De filmcategorieën waar het om draait zijn arthouse, documentaire, familiefilm en mainstream. Dit jaar is daar een nieuwe categorie aan toegevoegd: de muziekfilm.

Volgens de initiatiefnemer komt dat omdat ‘dit genre de afgelopen tijd juist weer zeer succesvol is gebleken in bioscopen en filmtheaters. De muziek van Queen, The Beatles, Elton John, Aretha Franklin en de oude garde van Woodstock waren in alle foyers en op de radio te horen dankzij de films!’

Een deskundige jury gaat de longlist de komende weken terugbrengen tot een shortlist, met een winnaar per categorie. Op basis van die lijst wordt de winnaar van de Loftrompet 2019 gekozen. De distributeur daarvan wordt medio januari bekendgemaakt.

De longlist van 2019

Arthouse

Green Book (WW Entertainment)

The Favourite (20th Century Fox)

Cold War (Cinéart)

Werk ohne Autor – Never Look Away (Cinemien)

The Mule (Warner Bros.)

Documentaire

Free Solo (Periscoop)

Apollo 11 (Piece of Magic)

They Shall Not Grow Old (Warner Bros.)

Diego Maradona (Cinéart)

Buddy (Amstelfilm)

Familiefilm

Everest: De jonge Yeti (Universal Pictures)

Shaun het schaap: het ruimteschaap (WW Entertainment)

De club van lelijke kinderen (Independent Films)

Juf Roos (Just Film)

Corgi (Independent Films)

Mainstream

The Lion King (Disney)

Avengers: Endgame (Disney)

Joker (Warner Bros.)

Ad Astra (20th Century Fox)

Once Upon a Time in Hollywood (Sony Pictures via Universal Pictures)

Muziekfilm

Bohemian Rhapsody (20th Century Fox)

Rocketman (Universal Pictures)

Yesterday (Universal Pictures)

Amazing Grace (Paradiso)

Woodstock (50th Anniversary) (Warner Bros.)

Bron: Holland Film Nieuws