Hendrik de Vries Stipendium 2019 voor filmmaker Reynaert Vosveld

De Groninger animator en filmmaker Reynaert Vosveld is uitgeroepen tot winnaar van het Hendrik de Stipendium 2019.

Dat gebeurde zaterdagavond tijdens de talentenpresentatie Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst in Groningen. Het stipendium stelt Vosveld in staat om een korte, experimentele documentaire over de tijdgeest te maken geïnspireerd op de ets De slaap van de rede brengt monsters voort van Francisco Goya.

Volgens een jury onder voorzitterschap van Jantine Wijnja is het plan van de winnaar ‘bewogen, enthousiast en uitdagend’. ,,Met De slaap van de rede richt Reynaert Vosveld zich op een actueel en relevant onderwerp: de rol die angst speelt in onze hedendaagse maatschappij en politiek.”

Het Hendrik de Vries Stipendium omvat 6000 euro en 1000 euro voor coaching. Vosveld ontving de prijs uit handen van wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen. Eveneens genomineerd waren Lilian Anneloes, Mieke Fokkinga en Henrike Scholten.

Te weinig kandidaten voor het literatuur-stipendium

Anders dan voorgaande jaren werd op het gebied van literatuur geen stipendium uitgereikt. Volgens de jury waren er te weinig kandidaten: vijf. ,,Ondanks de diversiteit en het enthousiasme van de voorstellen overtuigden de motivatie en onderbouwing de juryleden niet. Het bijgeleverde materiaal was veelal beperkt en de noodzaak en de vernieuwende kracht van voorgestelde projecten waren niet voldoende.”

Tijdens Wildvang lieten de winnaars van vorig jaar, schrijfster Esmé van den Boom en beeldend kunstenaar Marthe van de Grift, het werk zien dat zien dat zij met het stipendium hebben gerealiseerd. Voorts waren er optredens van spoken word artists Marijke Huisman en Bram Bolten, VJ Vincent Westra, stadsdichter Renée Luth, dansers van Teddy’s Last Ride en DJ Andy Knopfen.

Bron: Dagblad van het Noorden