Boekmanstichting: Nationale filmconsumptie floreert, buitenland domineert
De Boekmanstichting presenteert De Staat van Cultuur 4, een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen de culturele sector. Gedurende een maand kwamen 60 professionals uit de culturele sector in verschillende focusgroepen bijeen om gezamenlijk na te denken over twee grote vragen.1 Welke belangrijke ontwikkelingen doen zich op dit moment voor binnen jouw sector? En welke ontwikkelingen verwacht je daarnaast in de nabije toekomst?
In de filmsector vindt veel discussie plaats over het teruglopend marktaandeel van de Nederlandse film, de bioscooprecette daalt al sinds 2014. Toen bedroeg het nog bijna 20 procent, terwijl het in 2018 nog maar net boven de 10 procent uitkwam (NVBF 2019, 31). De vraag hoe dit komt en hoe dit op te lossen is, houdt de gemoederen flink bezig. Duidelijk is wel dat de internationalisering van de bioscoopbranche en de opkomst van grote internationale streamingplatforms er niet los van kunnen worden gezien.
Sabine Zwart schreef het hoofdstuk over de filmsector, getiteld “Nationale filmconsumptie floreert, buitenland domineert”
Het jaar 2018 markeert een veelzeggend kantelpunt voor de filmsector: voor het eerst in Nederland was de omzet van video-on-demand-platforms hoger dan de recette van bioscopen. Het veranderende medialandschap wordt gedomineerd door buitenlandse content en spelers zoals Netflix. De vraag is hoe de relatief kleine – en door de Raad voor Cultuur als versplinterd bestempelde – filmindustrie in Nederland zich staande kan houden tegenover de almaar groeiende filmgrootmachten.
Lees het volledige hoofdstuk hier: Nationale filmconsumptie floreert, buitenland domineert (pdf)