Nieuwe festivaldirecteur bekend

Vanja Kaludjercic is de nieuwe festivaldirecteur van IFFR. Vanaf februari 2020 leidt ze de organisatie de toekomst in en geldt ze als de artistieke stem van het festival.

Kaludjercic heeft een rijke ervaring in de filmindustrie, zowel internationaal als binnen het Nederlandse filmlandschap. In het verleden werkte ze onder andere bij MUBI, Les Arcs European Film Festival, Sarajevo Film Festival, het Nederlands Film Festival en IFFR, waar ze tussen 2016 en 2018 het Talks & Masterclasses-programma opnieuw vormgaf. In de laatste jaren was Kaludjercic jurylid op de Berlinale, International Documentary Film Festival Amsterdam, CPH:DOX en vele andere internationale festivals. We zijn trots om haar te mogen verwelkomen op de 49ste editie van IFFR. Daar zal ze aanwezig zijn, maar pas daarna begint ze officiëel in haar rol. Vanaf dat moment leidt ze het festival de toekomst in, met als eerste hoogtepunt de feestelijke 50ste editie in 2021.

Vanja Kaludjercic: “IFFR heeft een sterke reputatie als springplank voor jonge en opkomende regisseurs wereldwijd en kijk ik ernaar uit om die reputatie te bestendigen. Het festival weet het publiek en de filmindustrie met elkaar te verbinden en staat erom bekend dat het filmmakers op verschillende manieren ondersteunt, bijvoorbeeld met de Tiger Competition, de Bright Future Competition en het Hubert Bals Fonds. Ik kijk ernaar uit om me bij het team aan te sluiten en leiding te geven aan de artistieke ontwikkelingen van IFFR in de komende periode.”

Pieter Broertjes, voorzitter van de raad van toezicht van IFFR: “We verheugen ons op de samenwerking met Marjan van der Haar en Vanja Kaludjercic, een krachtig team van vrouwelijke directeuren wier gezamenlijke ervaring en visie gegarandeerd een nieuw en dynamisch perspectief op IFFR bieden. Het bestuur is er zeker van dat het festival zijn voortrekkerspositie binnen de onafhankelijke cinema zal behouden.”

Zakelijk directeur van IFFR Marjan van der Haar: “Ik weet zeker dat Vanja’s zelfverzekerde stem en gedurfde ideeën IFFR zullen helpen om nieuw talent en onafhankelijke films een breed publiek te laten bereiken. Ze kent het internationale filmlandschap als geen ander en is zich bewust van de uitdagingen waar onafhankelijke artistieke films en filmmakers voor staan. Ik ben ervan overtuigd dat wij samen het verschil kunnen maken en de positie van het festival als wereldwijd platform voor talent kunnen versterken.”

Bron: IFFR