7 Nederlandse korte films gaan met Shortcutz de wereld over

Een verzameling van zeven korte films van nieuwe Nederlandse filmmakers zullen vertoond gaan worden in steden zoals Hong Kong (Hong Kong), Johannesburg (Zuid-Afrika), Londen en Edinburgh (Verenigd Koninkrijk), Berlijn (Duitsland), Moskou (Rusland), Santa Catarina (Brazilië), Skopje (Macedonië) om er een paar te noemen. Dit is het derde jaar dat Shortcutz Amsterdam op een wereldwijde toer gaat met 7 van de beste Nederlandse korte films van 2019 om aan een internationaal publiek te vragen wat hun favoriet is.

Deze korte films werden genomineerd door ons jury team bestaande uit acteur Rutger Hauer  (Blade Runner) [tot juni 2019]; producer  Jan Harlan  (The Shining), regisseur  Hany Abu-Assad  (The Mountain Between Us), Senior Executive producer Warner Bros ‘ stage 13:  Kim Sherman, regisseur  Roel Reiné  (Marvel’s Inhumans); actrice  Willeke van Ammelrooy  (Antonia), acteur  Tygo Gernandt  (Van God Los); regisseur  Eddy Terstall (Simon); producent  Pieter Kuijpers  (Van God Los) ; Marina Blok, hoofd drama NTR; acteur  Vincent van Ommen  (Amsterdam Heavy), programmeur de balie Parwin Mirrahimy, Eye Senior Programmer en hoofd van acquisities  René Wolf, actrice  Sigrid ten Napel (Penoza), en Street-Artist Laser 3.14.

De genomineerde films van 2019 zijn: ACCIDENT, geregisseerd door David Cocheret, DAYDREAMING, geregisseerd door Yim Brakel, CROW’S NEST, geregisseerd door Flynn von Kleist, FUNDAMENT, geregisseerd door Wilbert van Veldhuizen, SCHOOL’S OUT, geregisseerd door Jamille van Wijngaarden, NOBU, regie door Sarah Blok & Lisa Konno en AT FIRST SIGHT, geregisseerd door Sjaak Rood.

Deze films tonen gezamenlijk het rijke en gevarieerde filmtalent van Nederland, variërend van animatie tot documentaire en van drama tot komedie, met thema’s als familie, vriendschap, leven en liefde.

De vertoningen zullen plaatsvinden in 28 steden verspreid over 4 continenten, startend in december 2019 tot en met 15 januari 2020, samen met de hulp van de volgende internationale partners:

 • Berlijn (Duitsland),  samen met Shortcutz Berlin + FeldKino Berlin
 • Guimarães (Portugal), samen met Shortcutz Guimarães
 • Moskou (Rusland), samen met Falcon
 • Vlissingen (Nederland), samen met Filmalot + film by the Sea + CineCity
 • Johannesburg (Zuid-Afrika), samen met RapidLion: South African international Film Festival-The Bioscope
 • Santa Catarina (Brazilië), samen met Shortcutz Santa Catarina
 • Faro (Portugal), samen met Shortcutz Faro
 • Lissabon (Portugal), samen met Shortcutz Lisbon
 • Porto (Portugal), samen met Shortcutz Porto
 • Funchal (Portugal), samen met Shortcutz Funchal
 • Marmaris (Turkije), samen met Marmaris Municipality + Marmaris Short Film Festival
 • Rotterdam (Nederland), samen met film platform Rotterdam
 • Londen (Verenigd Koninkrijk), samen met Dutch Centre
 • Hong Kong (Hong Kong), samen met Hong Kong Arts Centre
 • Eindhoven (Nederland), samen met BROET Basement
 • Oranjestad (Aruba), samen met Shortcutz Aruba
 • Amsterdam (Nederland), samen met Shortcutz Amsterdam
 • Leeuwarden (Netherlands), samen met Kapitein Kort
 • Arnhem (Netherlands), samen met Gelders DOEK
 • Wenen (Oostenrijk), samen met  Dutch film Days Vienna
 • Figueira da Foz (Portugal), samen met Shortcutz Figueira da Foz
 • Venlo (Nederland), samen met Cinesud
 • Luanda (Angola), samen met Shortcutz Luanda
 • Pescara (Italië), samen met  Adriatic film festival
 • Utrecht (Nederland), samen met Louis Hartlooper complex
 • Skopje (Macedonië), samen met  Public room
 • Dornbirn (Oostenrijk), samen met  Dutch film Days Vienna
 • Edinburgh (Schotland), samen met Edinburgh Short Film Festival

De winnaar van de publieksprijs wordt bekendgemaakt op de 7th Shortcutz Amsterdam Annual Awards , die plaats vindt op 19 januari 2020, om 20:00 in het Eye filmmuseum. Dit Gala zal ook live gestreamd worden op de Facebook-pagina van Shortcutz Amsterdam.

Wat is Shortcutz Amsterdam?
Shortcutz Amsterdam is een non-profit organisatie die al 7-jaar bestaat en jaarlijks meer dan 11.000 mensen bereikt doormiddel van; de wekelijkse gratis programmering in Amsterdam, de internationale film toer in 28 steden over de hele wereld en meer dan 25 co-geprogrammeerde activiteiten wereldwijd. 50% van het publiek wordt in het buitenland bereikt.

Op 19 januari is de Shortcutz Amsterdam Annual Awards, waar awards worden uitgereikt aan de beste aankomende Nederlandse film talenten. Elk jaar nodigen we verschillende legendarische film persoonlijkheden uit om een toespraak te geven en zo de nieuwe generatie te inspireren. Dit is onze manier om een award show te creëren waarbij iedereen altijd iets wint, namelijk inspiratie.

Zo hebben bijvoorbeeld acteur Rutger Hauer, Cult filmregisseurs Béla Tarr en Peter Greenaway, documentaire living-legend Heddy Honigmann, Stanley Kubrick’s producer Jan Harlan, twee keer Oscar-genomineerde Hany Abu-Assad voorheen al een inspirerende toespraak gegeven.

Shortcutz Amsterdam Annual Awards zijn in alle voorgaande jaren tot de laatste stoel uitverkocht.

Belang van de Shortcutz Amsterdam International Audience Award
Shortcutz Amsterdam international audience award wil de aandacht richten op het werk van nieuw Nederlands filmtalent. Door samenwerkingen aan te gaan met lokale film partners zijn we in staat om een internationaal publiek meer geïnteresseerd te laten raken met Nederlandse film producties. Vorig jaar bereikte Shortcutz Amsterdam met dit initiatief 2,000 mensen.