Realisering Rotterdams Filmfonds stapje dichterbij

Recentelijk werd in de Rotterdamse gemeenteraad een motie aangenomen waarin werd verzocht de haalbaarheid van een nieuw filmfonds volgend jaar serieus te onderzoeken. Initiatiefnemer In-Soo Radstake ziet graag dat het onderzoek niet alleen als cultureel thema wordt behandeld, maar dat vooral het economische aspect van zo’n nieuw fonds wordt onderzocht.

De motie werd ingediend door D66 en GroenLinks, maar de drijvende kracht achter het idee van een Rotterdams Filmfonds is In-Soo Radstake van In-Soo Productions, een Rotterdams onafhankelijk productiebedrijf voor speelfilms, documentaires en televisieprogramma’s. Naar aanleiding van het groene licht dat de gemeenteraad gaf  praat hij Holland Film Nieuws even bij over het belang van en zijn jarenlange lobby voor dit nieuwe fonds.

Waarom is het Rotterdamse Filmfonds dat er al was in 2012 opgeheven?
‘Dat heeft te maken met een aantal zaken. Allereerst de onbekendheid bij politiek en publiek over de exacte werking van het fonds en de keuze van de projecten. Ook de bezuinigingsopgaaf waarvoor de stad Rotterdam in die periode stond en het ontbreken van een langetermijnvisie speelden een rol, net als de negatieve aandacht die jarenlang mede werd veroorzaakt door een filmproducent die in conflict was met het fonds.’

Bron: Holland Film Nieuws