Najaarsoverleg focust op jeugdfilms en filmaanbod in filmtheaters

Op woensdagavond 11 december gaan collega’s en concurrenten uit de Nederlandse filmwereld tijdens het Najaarsoverleg weer met elkaar in debat over actuele kwesties in de huidige filmindustrie.

De belangrijkste agendapunten zijn: wat is anno 2019 de staat van de Nederlandse jeugdfilm; en waarom vertonen gesubsidieerde filmtheaters steeds meer commerciële films? 

Aan het debat over de Nederlandse jeugdfilm wordt deelgenomen door onder anderen  Burny Bos (Bos Bros), Signe Zeilich-Jensen (Filmfonds) en Esther Schmidt, één van de auteurs van het recent verschenen rapport Zien en gezien worden over de dalende bezoekcijfers en recettes van Nederlandse jeugdproducties.

De cijfers uit het eerder genoemde rapport zijn verontrustend: in 2014 trokken de vaderlandse jeugdfilms nog 2,3 miljoen bezoekers, in 2018 was dat aantal gedaald tot 900.000. De inkomsten daalden in die periode van 16,1 miljoen naar 7,1 miljoen euro. De jaren waar het onderzoek zich op toespitst, namelijk 2011 tot en met 2018, waren over de hele linie magere jaren voor alle Nederlandse producties, maar dat in aanmerking genomen komt de jeugdfilm er relatief toch slecht vanaf.
Betere spreiding van de releases luidt een van de aanbevelingen uit het rapport, iets waar de panelleden beslist een mening over zullen hebben.

En waarom draaien steeds meer gesubsidieerde filmtheaters de nieuwste Tarantino? Of Bohemian Rhapsody? Is dat noodzaak of strategie? Afgelopen zomer zwengelde Géke Roelink, directeur van Filmhuis Den Haag de discussie weer aan met een opiniestuk in De Filmkrant. Arthouse-ondernemer Jos Stelling reageerde daar al op in dezelfde Filmkrant. De panelleden die zich onder leiding van Alex de Ronde over deze kwestie buigen zijn Jos Stelling (Louis Hartlooper Complex, Utrecht) en Roderik Lentz (LantarenVenster, Rotterdam).

Het Najaarsoverleg 2019 vindt op woensdagavond 11 december plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam. Aanvang is om 20.00 uur.

Kaarten zijn hier verkrijgbaar of te reserveren via 020 684 0 112 of via info@ketelhuis.nl

Bron: Het Ketelhuis