Deze week in Eye

De gouden jaren van de Japanse cinema, de jaren vijftig, komen tot leven in een programma met fonkelnieuwe 4K-restauraties. Vanaf vrijdag t/m 23 december: Japan Restored.

Laatste kans: Andrei Tarkovsky – The Exhibition is nog t/m vrijdag te zien. Zes van Tarkovski’s speelfilms zijn t/m maandag te zien, de documentaire Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer blijft ook daarna nog op het programma.

Woensdag (10.00) begint de tweede verkoopronde van Alice, The Virtual Reality Play.

Vanaf vrijdag: Japan Restored (4K)
Met zelden vertoonde films als The Crucified Lovers (openingsfilm met sake, inleiding Dick Stegewerns), The Life of Oharu (Kenji Mizoguchi) en The Flavor of Green Tea over Rice (Yasujirō Ozu). I.s.m. Japan Foundation.
Lees meer

Restored & Unseen: Sansho the Bailiff
Nog maar zelden te zien in de bioscoop: Sansho the Bailiff van de Japanse meester Kenji Mizoguchi. Ivo Smits (Universiteit Leiden) houdt op 9 december een inleiding. Winnaar Zilveren Leeuw (Venetië). 4K-restauratie.
Lees meer

Eye on Art: première Night Has Come
Première van Peter van Goethem’s Night Has Come (BE 2019). Essayistisch en experimenteel neemt Night Has Come je mee op een fictieve reis, slechts één stap verwijderd van de realiteit. Met Q&A regisseur.
Lees meer

In Memoriam: Gustav Deutsch
Met het overlijden van Gustav Deutsch, meester in het genre van de foundfootagefilm, heeft Eye een dierbare vriend verloren. Als eerbetoon is zijn recente film So leben wir: Botschaften an die Familiete zien. Met inleiding.
Lees meer

Premièreweek J’ai perdu mon corps
In zijn eerste lange animatiefilm laat Jérémy Clapin een hand op zoek gaan naar de man aan wie hij toebehoorde. Clapin neemt ons mee op een fantasievolle reis door Parijs. Winnaar van de Cristal (Cannes). Ook op Picl.
Lees meer

The Invisible Life of Eurídice Gusmão
Premièreweek van de nieuwste speelfilm van Karim Aïnouz, evocatieve verkenning van het patriarchale Brazilië van de jaren vijftig, in flonkerende, geheimzinnige beelden. Winnaar Un Certain Regard-prijs (Cannes).
Lees meer

Verwacht: Francis Alÿs – Children’s Games
Deze winter presenteert Eye Filmmuseum een grote tentoonstelling rond de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Met een programma van films, talks en events. Van 19 december 2019 tot en met 8 maart 2020.
Lees meer