In a Whisper wint hoofdprijs IDFA, publiekprijs naar For Sama

Dit zijn de winnaars van de diverse IDFA-competitie programma’s. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Award Ceremony op 27 november in Eye. De winnaar van de VPRO IDFA Audience Award is vrijdagavond 29 november bekendgemaakt. 

IDFA Competition for Feature-Length Documentary

Uit het juryrapport
‘In a Whisper is een verfrissend document over het vrouw-zijn, een eerbetoon aan verlies, en bovenal een viering van vriendschap, gedrevenheid en kwetsbaarheid; een herwinning van hoop en passie, en een indringende, eerlijke filmische dialoog’.

Voor het eerst werden er drie nieuwe awards gepresenteerd in deze competitie. De IDFA Award for Best Directing (€ 5.000) gaat naar Mehrdad Oskouei voor zijn film Sunless Shadows (Iran, Noorwegen) ‘wegens de knappe manier waarop hij een urgent onderwerp inzet als metafoor voor een geheel land. Door zijn oprechte toewijding aan filmisch realisme slaagt de regisseur erin de complexiteit en de tragedie van de situatie van zijn personages te vatten en tegelijkertijd begrippen als vrijheid, veiligheid en liefde aan te kaarten.’

De IDFA Award for Best Editing (€ 2.500) is gewonnen door Sander Vos voor Punks van Masja Ooms (Nederland) ‘vanwege de intelligente en gevoelige montage die effectief de toon zet voor de vertelstructuur van de film en goed de balans weet te vinden tussen de langzame monotonie van de dagelijkse beslommeringen van de karakters en hun heftige innerlijke leven.’

De IDFA Award for Best Cinematography (€ 2.500) ging naar Maasja Ooms, tevens voor het door haar geregisseerde Punks (Nederland), ‘voor het rigoureuze camerawerk dat de innerlijke transformaties van de personages weet te vatten en, vanwege de elegante wijze waarop er een positie wordt ingenomen in verhouding tot de ontwikkelingen en situaties die zich in de film voltrekken.’

De juryleden waren Claire Simon, Mila Turajlić, Mohsen Makhmalbaf, Gaston Kaboré, en Rima Mismar.

Alle winnaars van IDFA 2019

 • Best Feature-Length Documentary (€20.000): In a Whisper (Heidi Hassan, Patricia Perez-Fernandez)
 • Best Directing (€5000): Mehrdad Oskouei (Sunless Shadows)
 • Best Editing (€2500): Sander Vos (Punks)
 • Best Cinematography (€2500): Maasja Ooms (Punks)
 • Best First Appearance (€10.000): Solidarity (Lucy Parker), bijzondere vermeldingen voor Froth (Ilya Povolotsky) en I Owe You a Letter About Brazil (Carol Benjamin)
 • FIPRESCI Award (€5000): Aswang (Alyx Ayn Arumpac)
 • Best Mid-Length Documentary (€7500): Anticlockwise (Jalal Vafaei), bijzondere vermelding voor Mother-Child (Andrea Testa)
 • DocLab Award for Digital Storytelling (€5000): The Waiting Room VR (Victoria Mapplebeck)
 • Special Jury Award for Creative Technology (€2500): In Event of Moon Disaster (Francesca Panetta)
 • DocLab Award for Immersive Non-Fiction (€5000): Vast Body 22 (Vincent Morisset)
 • Special Jury Award for Creative Technology (€2000): Only Expansion (Duncan Speakman)
 • Best Dutch Documentary (€7500): Sidik and the Panther (Reder Dosky), bijzondere vermelding voor Punks (Maasja Ooms)
 • Best Short Documentary (€5000): Up at Night (Nelson Makengo), bijzondere vermelding voor Mizuko (Katelyn Rebelo, Kira Dane)
 • Best Student Documentary (€2500) Saudade (Denize Galliao), bijzonder vermelding voor Summerwar (Moritz Schulz)
 • Best Children’s Documentary (€5000): Asho (Jafar Nafaji), bijzondere vermelding voor Foreplay (Anne van Campenhout)
 • Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award (€5000): A Letter to the Editor (Alan Berliner), bijzonder vermelding voor Marshawn Lynch: A History (David Shields)

For Sama wint de VPRO IDFA Audience Award

For Sama van Waad al-Kateab heeft de VPRO IDFA Audience Award (€ 5.000,-) gewonnen. Dit is vrijdagavond bekend gemaakt in Pathé Tuschinski, voorafgaand aan een vertoning van de winnende film.

For Sama is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.

De winnaar van de VPRO IDFA Audience Award wordt bepaald door de bezoekers die na afloop van een filmvertoning via een stemkaart hun waardering kenbaar maken. De VPRO IDFA Audience Award wordt dit jaar voor de vierde keer mogelijk gemaakt door de VPRO.

Er deden dit jaar 166 films mee aan de publieksprijs. In totaal hebben er 27.812 mensen gestemd en daar is deze top 10 uitgekomen:

 1. For Sama
 2. The Cave
 3. Honeyland
 4. Midnight Traveler
 5. Objector
 6. The Euphoria of Being
 7. They Call me Babu
 8. Collective
 9. Toni Morrison: The Pieces I Am
 10. Máxima