RTL stopt met reality-tv, producent Blue Circle reageert

Realityprogramma’s als Temptation Island en Love Island zullen voorlopig niet op RTL te zien zijn. De zender heeft daartoe besloten na ophef over grensoverschrijdend gedrag in De Villa. Die datingshow werd onlangs van de zender gehaald.

RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst is zich ‘kapot geschrokken’ toen hij hoorde dat productiemaatschappij Blue Circle deelnemers van De Villa heeft aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag. “Dit is niet de manier waarop wij programma’s willen maken”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Al onze guilty pleasure-programma’s worden opgeschort, zodat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre”, aldus Van der Vorst.

Bron: Spreekbuis

Blue Circle reageert: ‘RTL heeft ook fouten gemaakt’

De relatie tussen tv-producent Blue Circle en zusterbedrijf RTL zit in zwaar weer. Na zes jaar heeft RTL het tv-huis gedumpt als producent van zijn talkshow, onlangs werd Jan Houdt Hoop gestaakt vanwege het hoge baggergehalte en nu is er één grote puinzooi ontstaan rondom de verleidingsshow De Villa. RTL heeft maandag gesprekken gevoerd met deelnemers van het programma en Peter van der Vorst is zich ‘rotgeschrokken’. Hij wijst met een boze vinger naar de rol van Blue Circle.

Blue Circle-baas Georgette Schlick wijst in een reactie op de gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Inmiddels hebben wij samen met RTL met de betrokken kandidaten gesproken en is duidelijk geworden dat er fouten zijn gemaakt. Zowel bij ons als bij de zender“, zegt ze.

Het lijkt erop dat Schlick het hier heeft over wat Peter R. de Vries gisteren aan het licht bracht in Boulevard. Volgens hem heeft RTL Blue Circle aangemoedigd om meer spanning en seks uit te lokken bij de kandidaten van De Villa.

Schlick benadrukt dat Blue Circle geen kwaadaardig bedrijf is. “Het mag duidelijk zijn dat wij als producent nooit de intentie hebben gehad een programma te maken waarbij wij deelnemers beschadigen.

Ze is behoorlijk geschrokken van de huidige mediarel. “Wij zijn enorm geschrokken van alle reacties naar aanleiding van het RTL5-programma De Villa.

Op verzoek van Blue Circle en RTL is een onafhankelijk onderzoek gestart. Los van de uitkomsten van dit onderzoek voelen wij ons verantwoordelijk voor de situatie waarin een aantal kandidaten is terecht gekomen. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan en doen er momenteel alles aan om hen te helpen.

De Villa heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag uitgezonden op televisie. De woede van Van der Vorst gaat echter over wat er maandagavond aan het licht is gekomen tijdens gesprekken met kandidaten. Wat zij gezegd hebben over wat er gebeurd is tijdens de opnames is op dit moment nog onduidelijk.

Lees ook:
RTL stopt met verleidings-tv, Villa-makers op non-actief (gisteren)
Wat verzwijgt Peter van der Vorst over De Villa? (vandaag)
RTL zette Blue Circle onder druk: ‘We willen meer seks!’ (vandaag)

Bron: Mediacourant