Nieuwe omroep Ongehoord Nederland zoekt leden

Arnold Karskens lanceert maandag de omroep Ongehoord Nederland. Samen met voormalig VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes, acteur en schrijver Haye van der Heyden en collega-journalist Joost Niemöller wil de journalist programma’s maken die een stem geven aan mensen die zich ongehoord voelen door de, volgens de initiatiefnemers, ‘eenduidige NPO’. Dat meldt het AD maandag.

Ongehoord Nederland mikt op een plek in het publieke omroepbestel met televisie- en radioprogramma’s over onder meer de bezorgdheid om migratie en ‘de zin en onzin’ van klimaatverandering. Ook de Zwarte Pietendiscussie en een kritisch geluid naar de Europese Unie zullen volgens de initiatiefnemers aan bod komen.

De oprichters van Ongehoord Nederland zeggen de steun te hebben van de politieke partijen PVV en Forum Voor Democratie. Ze zien ‘zeker een derde’ van Nederland als hun doelgroep.

Voor een voorlopige erkenning als omroep in het publieke bestel zijn minimaal vijftigduizend betalende leden noodzakelijk. Karskens en zijn medeoprichters willen dit aantal voor 31 december hebben geworven. Voor definitieve erkenning en zendtijd als omroep binnen het publieke bestel zijn minstens 150.000 betalende leden nodig, althans volgens de huidige Mediawet. Bovendien dient de nieuwe omroep andere uitgangspunten te hebben dan de al erkende omroepen.

In het programma Beau maakten Ybeltje Berckmoes en Arnold Karskens maandagavond bekend dat zich binnen een dag al 18.000 leden hebben aangemeld.

Ledenwerfsite ON blijkt gatenkaas

De ledenwerfsite van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland is ‘zo lek als een mandje’, waarschuwt BM-verslaggever Roeland van Zeijst.

“Je kunt op het aanmeldformulier volledige onzin invullen en je krijgt dan toch een lidnummer toegewezen, nog voordat je hebt betaald. Ik ben al zes keer lid als clyde@tijdelijke-email.nl.” Hij adviseert de omroep nog eens goed te kijken naar de tellerstand van het aantal leden, die gisteravond op 30.000 werd gezet. Van Zeijst lacht: “Dit is het slechtst ontworpen webformulier op het internet. Haast alsof de maker wil dat het gemanipuleerd wordt.”

Volgens hem komt ON op deze manier nooit door de steekproef die het Commissariaat voor de Media op het ledenbestand zal willen doen. “Vooropgesteld dat ze aan het benodigde aantal leden komen. Zelfs omroepen die meeliftten op bekende merken, zoals BNN en PowNed, moesten er hard aan sleuren. Het Commissariaat voor de Media zal weinig geloof hechten aan leden die als geboortedatum een mailadres hebben.”

Bron: Broadcast Magazine

Omroepvereniging Ongehoord Nederland heeft na naderhalve dag meer dan 20.000 leden

Omroepvereniging Ongehoord Nederland geregistreerde omroep mikt op een toekomstige plek in het publieke omroepbestel. Daarvoor dient de omroep meer dan 50.000 leden te hebben. Na anderhalve dag zit de vereniging op bijna de helft van het benodigde ledenaantal.

Oprichters Karskens, Niemöller en Berckmoes stellen dat in “het linkse Hilversum” geen ruimte is voor rechts tegengeluid. Programmamaker Haye van der Heyden, die momenteel een rol heeft in het Sinterklaasjournaal, heeft zich ook aan dit initiatief verbonden.

Bron: Spreekbuis