Deze week bij Eye

IDFA en Eye ontvangen regisseur Sergei Loznitsa. State Funeral, zijn nieuwste documentaire over de dood van Stalin, is te zien in het IDFA-programma. Donderdagavond met Doc Talk met de regisseur. Zondag is Loznitsa te gast voor een Q&A na de voorstelling van zijn voorlaatste film The Trial, over Stalins showprocessen (ook op Picl).

Zondag 1 december (14.00) kunnen bezoekers van Andrei Tarkovsky – The Exhibition (t/m 6 december) mee met de gratis instaprondleiding. De documentaire Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer is vanaf donderdag te zien. 

Woensdag (10.00) begint de eerste voorverkoop van Alice, The Virtual Reality Play.

Eye Artist en Scholar-in-Residence Week
Eye on Art presenteert Poëzie van Buitengewone Perceptie (vrijkaarten aan de kassa) met Patricia Pisters (UvA) en kunstenaar Ansuya Blom & The Margins of the Archive met werk van kunstenaar Aimée Zito Lema.
Lees meer

Ze noemen me Baboe en Varda par Agnès
Premières van de documentaire van Sandra Beerends met beeldmateriaal uit de collectie van Eye (wo. 4/12 met Q&A met de regisseur o.l.v. Ronald Rovers) en de documentaire van Agnès Varda over haar carrière. Beide ook op Picl.
Lees meer

IDFA: The Forbidden Reel van Ariel Nasr
De geschiedenis van Afghanistan in de tweede helft van de twintigste eeuw verteld aan de hand van interviews met filmmakers en filmfragmenten uit het nationale filmarchief dat van vernietiging door de Taliban werd gered. 
Lees meer

IDFA: El Sicario, Room 164 (US/FR 2010)
Documentaire van Gianfranco Rosi. In een hotelkamer waar hij eerder martelde en moordde, spreekt een anonieme huurmoordenaar over zijn werk. In IDFA’s Focus: The Villain. Eerder landelijk uitgebracht door Eye.
Lees meer

IDFA: Honeyland uit Noord-Macedonië
In een verder verlaten bergdorp in de Balkan woont de laatste honingjager van Europa met haar stokoude moeder. Oogstrelend en intiem portret van van hun vredige bestaan – en hoe dat door nieuwkomers plots ruw wordt verstoord.
Lees meer

Premièreweek Parasite van Joon-Ho Bong
Nieuwe film van Joon-Ho Bong (Snowpiercer, Okja). Winnaar Gouden Palm (Cannes). …verdomd mooi…een energie die je de bioscoop uit laat lopen met het gevoel echt iets beleefd te hebben…Mis. Hem. Niet. (De Filmkrant)
Lees meer

Jeugdfilms De grote boze vos en Spookuil
Premières voor de jeugd van de Estse speelfilm Spookuil en de Franse animatie De grote boze vos (van de makers van Ernest en Célestine). In Cinemini voor de allerjongsten is De Gruffalo weer te zien. Nederlands gesproken, AL.
Lees meer