Drie Nederlandse jeugdfilms bekroond als beste ter wereld

Nederland is driemaal in de prijzen gevallen op het Chicago International Children’s Filmfestival, het oudste en grootste jeugdfilmfestival van Noord-Amerika. De jury riep Mijn bijzondere rare week met Tess en Kapsalon Romy uit tot de beste twee jeugdfilms van het jaar.

Het is voor beide films niet de eerste onderscheiding; zowel Tess als Romy won de afgelopen maanden al talloze awards over de hele wereld. Mijn bijzonder rare week met Tess van regisseur Steven Wouterlood vertelt over de onzekere tiener Samuel die tijdens een vakantie op Terschelling de ongrijpbare Tess ontmoet. De hoofdrollen worden gespeeld door Jennifer Hoffman, Hans Dagelet en Sonny Coops van Utteren.

Kapsalon Romy van regisseur Mischa Kamp vertelt over een oudere kapster die worstelt met beginnende alzheimer. Terwijl Stine (Beppie Melissen) haar best doet de problemen waar ze tegenaan loopt te verbergen, wordt haar band met kleindochter Romy steeds hechter. Beide films kregen lovende recensies, maar trokken in de Nederlandse bioscopen relatief weinig bezoekers.

Drentse lhbt-film

De jeugdjury riep de Drentse film Anders van regisseur Reinout Hellenthal uit tot beste korte jeugdrama ter wereld. Anders gaat over een plattelandsjongen (Maas Bronkhuyzen) die worstelt met zijn seksuele geaardheid. De film werd gemaakt in het kader van de Culturele Regenboogweek Drenthe en won al tientallen prijzen over de hele wereld.

Kapsalon Romy is momenteel nog in de Nederlandse bioscopen te zien. De jeugdjury bekroonde de Nederlandse film Something about Alex van Reinout Hellenthal in de categorie beste korte drama. Nederland presteerde de afgelopen jaren bovengemiddeld op het Chicago International Children’s Filmfestival. De korte film Koningsdag van regisseur Wouterlood en producent BIND viel tijdens een vorige editie in de prijzen.

Bron: AD