CineSud en Cinetree lanceren VOD voor korte film

Samenwerking met het VOD-platform voor de kwaliteitsfilm Cinetree.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceren CineSud en Cinetree een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie, in samenwerking met de Provincie Limburg en het Nederlands Film Fonds. Via het platform wordt een gecureerd aanbod van korte films gepresenteerd en kunnen makers, festvials en opleidingen zelf hun eigen korte films aanbieden aan een breed publiek.

Samenwerking in strijd om de kijker

Nederland en Europa tellen tal van kleine en grotere initiatieven voor (korte) films, documentaires en series van eigen bodem. Dit soort initiatieven zijn essentieel voor de groei en bloei van de filmindustrie, maar afzonderlijk van elkaar strijden deze partijen met Amerikaanse grootmachten zoals Netflix, HBO en Disney+. Met als risico dat ze voorbijgestreefd worden door de grote marketingbudgetten en data-gedreven filmselecties.

Gratis

De Korte Filmcollectie start met 30 korte titels uit binnen- en buitenland. Elke maand worden er (minimaal) vier nieuwe titels toegevoegd. Tot het najaar van 2020 is de Korte Filmcollectie gratis te bekijken voor het publiek. In de aankomende periode testen Cinetree en CineSud diverse modellen om zo te kijken welke abonnementsvorm het beste past bij de collectie. Ook kunnen kijkers reviews achter laten bij films en een vrijwillige donatie doen om filmtalent te ondersteunen.

Krachten bundelen

Hanna Verboom, oprichtster Cinetree: “Het is fantastisch dat de streaming markt zich zo ontwikkelt, er wordt ontzettend veel geproduceerd en dat biedt mooie kansen voor makers. Maar het grote risico is dat jonge makers en bijzondere producties ondergesneeuwd raken. Het gevaar van een ‘winner takes it all’ markt ligt op de loer, zoals de Raad voor Cultuur al opmerkte. Wij vonden het daarom tijd om de krachten te bundelen voor de ontwikkeling en groei van jong talent en daarmee onze filmindustrie.”

Guido Franken, Directeur CineSud, vult aan: “Wij spreken en werken dagelijks met nieuwe makers uit Nederland, België en Duitsland en bieden hen ruimte, faciliteiten en funding om hun talent en producties verder te kunnen ontwikkelen en realiseren. We zijn erg blij dat we met Cinetree aan de slag kunnen om met de Korte Filmcollectie nieuwe makers een groter, eigentijds en duurzaam podium te geven. Daarnaast zien we dit als een unieke kans om filminitiatieven in het land hun krachten te laten bundelen.”

De ontwikkeling van de nieuwe omgeving en de Korte Filmcollectie wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Nederlandse Filmfonds en de Provincie Limburg. Geïnteresseerde filmmakers, -festivals of initiatieven kunnen zich vanaf nu melden bij Cinetree en CineSud voor een plek in de nieuwe omgeving.

Bron: CineSud