Nederlandse premières tijdens IDFA (1)

IDFA staat voor de deur. Welke Nederlandse (co)producties gaan tijdens het festival in première? Hier een overzicht van de 12 lange documentaires die op het festival hun wereldpremière beleven.

All Against All – Luuk Bouwman, Nederland, 2019, 103 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
Rijke historische documentaire over de opkomst van het fascisme in Nederland. De machtsstrijd tussen de aanvankelijk steeds versplinterende fascistische bewegingen werd uiteindelijk gewonnen door de radicale, populistische en antisemitische NSB.
Tickets en info

Angels on Diamond Street – Petr Lom, Nederland, Noorwegen, 2019, 88 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
Met een liefdevol oog volgt filmmaker Petr Lom twee jaar lang het reilen en zeilen in de soepkeuken van de Church of the Advocate in North Philadelphia. Hij registreert wat er gebeurt als een illegaal Mexicaans gezin er toevlucht zoekt.
Tickets en info

Behind the Blood – Loretta van der Horst, Nederland, Verenigd Koninkrijk, 2019, 86 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
In San Pedro Sula in Honduras ondervinden een pastoor, een journalist en een huurmoordenaar dagelijks drugs- en politiegeweld. Indringend portret van drie mannen in een van de gevaarlijkste steden ter wereld. 
Tickets en info

The Death of Antonio Sànchez Lomas – Ramón Gieling, Salvador Gieling, Nederland, 2019, 86 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
In het Zuid-Spaanse dorpje Frigiliana blijken wonden uit de tijd van het regime van Franco tot nu toe niet geheeld. De brute moord op een dorpeling in 1952 verdeelt deze gemeenschap nog altijd tot op het bot.
Tickets en info

King of the Cruise – Sophie Dros, Nederland, 2019, 74 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
Tijdens zijn vakantie op een luxe cruiseschip is de schatrijke Schots-Amerikaanse baron Ronald Reisinger een opvallende en populaire gast. Achter zijn mondaine verhalen en decadente rijkdom schuilt een eenzame man, die hunkert naar liefde.
Tickets en info

Lost in Memories – Ruud Lenssen, Nederland, 2019, 71 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
Ontroerend en liefdevol portret van de ouders van filmmaker Ruud Lenssen. Vader Jac lijdt aan vasculaire dementie en moeder Ria worstelt met haar rol als mantelzorger. Terwijl de ziekte voortschrijdt, komt een onvermijdelijk besluit dichterbij.
Tickets en info

My Rembrandt – Oeke Hoogendijk, Nederland, 2019, 95 min
Masters
Wat maakt Rembrandts schilderijen technisch zo bijzonder en waarom worden verschillende mensen zo diep geraakt door zijn oeuvre, of een specifiek werk? Eeuwen na dato zorgen zijn schilderijen nog steeds voor drama en de nodige plotwendingen.
Tickets en info

Once the Dust Settles – John Appel, Nederland, 2019, 85 min
Masters
Het leven was goed in Amatrice (Midden-Italië), Aleppo en Tsjernobyl, voordat het noodlot toesloeg. De overlevenden pakken hun levens weer op – en leiden de ramptoeristen rond die komen kijken naar de verwoesting.
Tickets en info

Prison for Profit – Ilse van Velzen, Femke van Velzen, Nederland, 2019, 83 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
Klokkenluiders, ex-gedetineerden en een onderzoeksjournalist schetsen een ontluisterend beeld van Zuid-Afrika’s eerste geprivatiseerde gevangenis. Het streven naar winstmaximalisatie leidt tot onderbetaling van cipiers en geweld tegen gevangenen.
Tickets en info

Punks – Maasja Ooms, Nederland, 2019, 90 min
IDFA Competition for Dutch Documentary, IDFA Competition for Feature-Length Documentary
Een even intiem als integer portret over probleemtieners die op het randje van de afgrond staan. Confronterende gesprekken met een hulpverlener moeten naar een beter leven leiden, maar intussen blijft het verleden knagen.
Tickets en info

Sidik and the Panther – Reber Dosky, Nederland, 2019, 83 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
Lukt het Sidik een Perzische panter te signaleren in zijn geliefde berggebied in Koerdisch Noord-Irak, dan kan het tot beschermde natuur worden uitgeroepen – en komt er misschien vrede. Een ode aan volharding en vreedzame vaderlandsliefde.
Tickets en info

They Call Me Babu, Sandra Beerends, Nederland, 2019, 78 min
IDFA Competition for Dutch Documentary
Alima werkte als kinderoppas in Nederlands-Indië. Haar verhaal, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsstrijd, wordt in voice-over verteld bij unieke beelden uit diverse archieven.
Tickets en info