Deze week bij Eye

Vanaf woensdag te zien in de reeks Xtended: de groepstentoonstelling Virtual Dioramas. Zes Nederlandse kunstenaars laten zien hoe je de scheidslijn tussen oude en nieuwe media kunt herijken. Met driedimensionale taferelen waarin virtuele tableaux vivants, handgemaakte miniaturen en design worden gecombineerd. Samenwerking met Church of VR – VR Days Europe.

In het filmprogramma bij Andrei Tarkovsky – The Exhibition zijn komende week onder meer Tarkovski’s korte films Tempo di viaggio en De moordenaars te zien, evenals Ugetsu monogatari van Kenji Mizoguchi. Otto Boele (Universiteit Leiden) houdt een lezing voorafgaand aan Het offer.

De voorverkoop van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), van 21 november t/m 1 december ook in Eye, is gestart.

The Squid and the Whale & Meetsysteem
Eyeshadow: optreden Meetsysteem na The Squid and the Whale van Noah Baumbach. Meetsysteem brengt moeiteloos experimenteel knisperende elektronica en jarentachtiginvloeden samen.
Lees meer

Eye on Art: (Hand)made in Holland
(Hand)made in Holland: Women Make Films viert de rijke traditie van handgemaakte films in de Nederlandse cinema vanuit vrouwelijk perspectief. Curator Simona Monizza spreekt met de makers. 
Lees meer

Voorpremière Mi vida, met Q&A regisseur
Roos Ouwehand schreef speciaal voor Loes Luca een scenario. Norbert ter Hall regisseerde deze lichtvoetige vertelling over dromen en verlangens als een eigentijdse ‘coming-of-older-age’-film. Q&A met de regisseur.
Lees meer

Het paard van Sinterklaas met Q&A
Speciale voorstelling ter gelegenheid van het 25-jarige schrijversjubileum van Tamara Bos. Nagesprek met regisseur Mischa Kamp en Tamara Bos. Het paard van Sinterklaas won een Gouden Kalf voor Beste scenario.
Lees meer

Night of the Ghosts: El orfanato
De Keuze van Koolhoven is deze maand de Spaanse spookfilm El orfanato van Juan Bayona en producent Guillermo Del Toro. Vooraf griezelen met Martin Koolhoven, die scènes en trailers met spoken laat zien.
Lees meer

Restored & Unseen: Nynke met inleiding
Onlangs overleed filmmaker Pieter Verhoeff. Restored & Unseen vertoont zijn film Nynke (2001) met Monic Hendrickx en Jeroen Willems. Vertoning 35mm-kopie, inleiding door senior curator Rommy Albers.
Lees meer

The Irishman & Sorry We Missed You
Premières: The Irishman (210 min., 4K) van Martin Scorsese met o.a. Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci en Harvey Keitel. En: Sorry We Missed You van Ken Loach (Gouden Palm-competitie Cannes).
Lees meer