Ate de Jong overweegt rechtszaak na ontslag bij film over Anne Frank

De producenten van ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’ hebben beoogd regisseur Ate de Jong ontslagen, en willen dat Ben Sombogaart de film regisseert. De Jong is het er niet mee eens, en dreigt met een rechtszaak.

Niet regisseur Ate de Jong gaat het boek Mijn beste vriendin Anne Frank verfilmen, maar Ben Sombogaart. De producenten Hans de Weers en Paul Ruven hebben De Jong van het project gehaald. Dat bevestigt filmproductiehuis Fatt in Amsterdam, dat de film produceert. Het Filmfonds, de belangrijkste subsidieverstrekker van het project, heeft volgens persbureau ANP hiermee ingestemd. De Jong is het „absoluut niet eens” met het besluit en dreigt met een rechtszaak, aldus ANP.

De Jongs advocaat en vertegenwoordigers van productiehuis Fatt zijn in gesprek over de zaak. De Jong zegt „helemaal kapot” te zijn van het feit dat hij van de film is gehaald, aldus het ANP: „Mijn droom is aan diggelen: ik heb er twee jaar werk in zitten.”

Producent Ruven verwijst naar het interview dat hij met Het Parool heeft gehad over de zaak. In die krant zegt hij dat De Jong „tijdens de voorbereiding nooit tijd had: hij was veel bezig met andere zaken zoals zijn boeken, een kinderserie voor tv en nog wat zaken. Zijn opmerkingen over het script en voorgestelde veranderingen waren zo talrijk en vaak niet ter zake doende, dat daar eigenlijk vooral uit bleek dat de beoogde regisseur zeer onzeker was over hoe deze film aan te pakken.”

In gesprek met NU.nl laat De Jong weten dat hij de zaak het liefst zonder een rechter oplost. “Ik heb nooit ruzie gehad met Paul, maar ik heb wel zeventien, achttien maanden aan deze film gewerkt en daar wil ik een fatsoenlijke vergoeding voor. Die heb ik tot nu toe niet gekregen, en het gaat me te ver om te zeggen: laat dan maar zitten.”

Volgens de regisseur was er voornamelijk discussie over hoe historische gebeurtenissen in de film weergegeven zouden moeten worden. “Ik ben zelf ook geen heilige en soms pas je dingen wat aan om dramatische redenen, maar er zit nu wel heel veel in dat historisch onjuist is en ik vind dat je daar bij deze film heel voorzichtig mee moet zijn. Het is een gevoelig onderwerp.” Wel heeft De Jong alle vertrouwen in Ben Sombogaart. “Ik vind Ben een hele goede regisseur. Uiteindelijk hoop ik dat dit gewoon een goede film wordt.”

In de zaterdageditie van Het Parool verscheen een uitgebreid interview met de 66-jarige De Jong. “Rechtszaak na ontslag filmproject Anne Frank: ‘Ze mag geen excuus zijn’

Bron: Nu.nl / NRC / ANP / Parool