Incubatieprogramma gericht op innovatie in de cultuursector gelanceerd

Op 1 november 2019 is de call voor inschrijvingen van de Art-up Incubator geopend. Een begeleidingstraject voor organisaties die werken aan schaalbare en duurzame oplossingen voor de cultuursector op het vlak van publieksbereik, financiering, inclusiviteit en maatschappelijke relevantie. 

Het traject
De Art-up incubator is een zes maanden durende traject waarbij organisaties middels intensieve coaching, trainingen en begeleiding worden geholpen bij de (door)ontwikkeling van hun businessmodel, strategie, team en een duurzaam financieringsplan. Het traject sluit af met een demo-day, waar de deelnemers hun project pitchen voor een netwerk van maatschappelijke investeerders, fondsen en culturele instellingen.
Het traject is ontwikkeld voor de cultuursector waarbij wordt uitgegaan van cultuur in de brede zin. Dus alles van popmuziek/dance tot opera en van beeldende kunst tot performance art, maar ook mode, design, architectuur en e-cultuur.

Art-up Incubator
Start-up incubators zijn een beproefde methode in de techsector en vinden tegenwoordig ook  veelvuldig plaats in andere, ook maatschappelijke, sectoren. Het is een instrument om het ontstaan en de succesvolle groei van hoogwaardige nieuwe bedrijven te bevorderen. En om gebruik van nieuwe technologieën en het ontstaan van vernieuwende ondernemingsconcepten te stimuleren. Voor de cultuursector is een incubator nog een vrij nieuw en onbekend instrument. Met de introductie van de Art-up incubator wil Art-up daar verandering inbrengen. Met als doel innovatie in de cultuursector te stimuleren en te zorgen voor een sterker cultuursector met een grote maatschappelijke impact.

Art-up
Art-up is een initiatief van Jon Heemsbergen (adviseur en (verander)manager in de cultuursector) en Anne Houwing (directeur film crowdfundingplatform CineCrowd). Onder de vlag van Art-up maken zij zich hard voor ontwikkel- en groeikansen voor organisaties die werken aan innovatieve oplossingen voor de cultuursector, met de Art-up incubator als eerste wapenfeit.
De Art-up incubator wordt mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Start-up Amsterdam, Gemeente Amsterdam, VSB Fonds, Bank Giro Loterij Fonds.

Meer informatie: art-up.nl

Bron: Art-up